A sietős döner egykor az Oszmán Birodalom piknikétele volt

Kép forrása: www.pxfuel.com

Forgás, visszatérés – ezt jelenti a török ‘dönmek’ szó, amiből a döner is ered. A gazdag és vitatott részletekkel teletűzdelt eredettörténete egészen az Oszmán Birodalom idejére nyúlik vissza. De ahogy a törökök, úgy a németek is a sajátjuknak érzik: körülbelül 40 ezer dönerest lehetne végigkóstolni Németországban.

Talán nem túlzás, hogy egyetlen török ​​kebab sem érte el azt a messze érő kulináris hírnevet, mint a döner. A YouGov piackutató cég adatai szerint a döner kedveltsége még a currywurst-ét is megelőzi az étel második otthonában, Németországban (sőt, egyesek szerint valójában német találmánynak számít a döner kebab).

Ha a szó eredetét szeretnénk egy kicsit megvizsgálni, hamar kiderül, hogy a döner a török ‘dönmek’ kifejezésből jön, ami forgást, visszatérést jelent. Amikor magunk elé képzeljük (például Berlin széles utcáit az illattengerben úszó ételárusokkal), akkor valószínűleg azonnal a függőleges nyárson átfűzött, fűszeres, nagy adag húsok képe jelenik meg előttünk. Amint a külső rétegek pirulttá, ropogosabbá válnak, máris mehet a vékony szeletelés, majd a tálalás.

Mint nekünk a rögös túró

A hagyományok tekintetében a döner bárányból készül, de a marhahús és a csirke is népszerűvé vált. Szinte megszámlálhatatlan verzió létezik, de a leggyakoribb, amikor a hús mellé salátát, zöldségeket adnak, és ezt az egészet pitában, illetve lavash-ban (lapos kenyérben) tálalják, fokhagymás, illetve chiliszósszal.

Törökország idei jelentkezése a dönerrel az EU ‘traditional specialities guaranteed’ (TSG) listájára (amin többek között a magyar rögös túró is szerepel, és ami az elkészítési módszert és összetevőket szabályozza) egészen heves vitákat váltott ki, a német mezőgazdasági miniszter például azt az álláspontot képviseli, hogy a döner Németországhoz tartozik.

Eredetsztori

Mary Işın – a török ​​és oszmán konyhára specializálódott élelmiszertörténész – azt mondja, a ‘döner kebap’ kifejezést valójában csak 1908-ban dokumentálták írásban. Ugyanakkor a döner fejlődése majdnem az Oszmán Birodalom idejére nyúlik vissza. Az első ábrázolásokat egy isztambuli művész két miniatűr festményén találták meg, amelyek 1616-1620 közöttre datálhatók.

Folytatás

Forrás: diningguide.hu