Török gyökerek és spanyol lelkület – A szívünkbe zártuk a Lokal minden cseppjét és morzsáját

Kép forrása: facebook

Budapest tele van jobbnál jobb helyekkel, igazi törzshelyet találni mégis ritka kincs – a Magyar utcában nyílt Lokal azonban pont ilyen. Nappal laza kávézó és ebédelőhely, napnyugta után pedig beindul a pezsgő bárélet, ahol a csapolt sörök, a natúr borok, a tapasok és a beszélgetések késő estig kitartanak.
A Michelin-csillagos étteremtől a hajléktalanszállóig

Pinar Tur, a Lokal tulajdonosa Törökországban született, de számtalan országot és konyhát bejárt, mielőtt Budapesten megnyitotta első saját helyét.

Pszichológiát tanultam, a nemzeti válogatottban triatlonoztam, aztán egy nap egyszerűen csak úgy döntöttem, hogy abbahagyok mindent. Őrültség volt, de új kihívásokat kerestem – meséli nevetve. Az új adrenalinlöket végül a konyhában várta: elvégzett egy vendéglátósképzést, majd a spanyolországi Bilbaóban, egy Michelin-csillagos étteremben helyezkedett el.

A fine dining világa gyönyörű – minden mozdulat precíz, minden falat tökéletes. De amit igazán imádtam, az a spanyol kultúra volt. Az emberek órákig ülnek az asztalnál, esznek, beszélgetnek, nevetnek… ez nekem nagyon otthonos volt.

A spanyol fine dining után Pinar még több kanyart tett meg, mire eljutott a pesti Lokalhoz. Törökországba hazatérve egy hajléktalanokkal foglalkozó alapítványnál szakácsként és tanárként hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozott. Később, a 2022-es foci-világbajnokság idején Katarban serénykedett, majd a 2023-as törökországi földrengés után önkéntesként segített a rászorulóknak. Mindenhol a konyha volt az otthona, de közben egyre erősebben érezte, hogy egy új, saját útra szeretne lépni.

Irány Budapest

A sors végül Budapestre sodorta, ahol egy ismerősnek köszönhetően a Brody House séfjeként kapott munkát. Egy év alkalmazotti lét után viszont már nagyon erős lett benne a késztetés, hogy újabb lépésre szánja el magát. Az álmait követve félretett pénzéből öccsével, Firattal és egy jó barátjával, Cimon Nicolasszal megnyitotta saját helyét. Pinar és Firat a konyhán, Cimon pedig kreatívigazgatóként egyengeti a Lokal útját.

Elegem volt a csillogásból. Szerettem a Michelin-világot, de már nem éreztem önazonosnak, egy emberibb, hétköznapibb helyet akartam. Nem akartam nagy éttermet, csak egy pici helyet, ahol mindenki otthon érezheti magát – mondja, és így született meg a Lokal. Egy apró, közvetlen, barátságos tér, ahol a mediterrán gasztronómia legjava, a török ízek és a spanyol tapaskultúra találkozik a budapesti energiákkal.

Nem nyújtunk flancos kiszolgálást, nem próbálunk Michelin-csillagos élményt adni. Csak azt szeretnénk, hogy aki bejön, érezze otthon magát és élvezze az itt töltött időt. A mottónk: nem kell tökéletesnek lenni, csak őszintének.

A Lokalban nincs asztalfoglalás, ha van hely, leülsz, ha nincs, vársz a pultnál vagy odaülsz valakihez: a vendégek közt nincsenek ismeretlenek, csak barátok, akik még nem ismerik egymást.

„Nem számít, honnan jössz – ha itt vagy, már helyi vagy. Ezért is hívják Lokalnak.”
A menü folyamatosan változik

A baszkföldi tapasztalatok mély nyomot hagytak Pinarban: a közösségi étkezés öröme, a vendégszeretet, a természetes kapcsolódás mind beépült a Lokal falai közé is. A kínálat sosem kőbe vésett: folyamatosan változik, attól függően, hogy épp mi kerül frissen a konyhára és mire van kapacitás. Lehet, hogy amit mi kóstoltunk, azt pár nap múlva leveszik a menüről – de pont ettől hiteles. Olyan, mint otthon: ha valami elfogy, akkor egyszerűen más kerül az asztalra. A receptek nagy része családi, nagy kedvencünk lett például az édesanyja nyomán készülő zelleres-sárgarépás saláta (2900 Ft), amit egy kevés narancshéj tesz üdítően frissé. A konyhán használt olívaolajat Görögországból rendelik, míg több fűszert is a család és a barátok szállítanak minden egyes látogatás alkalmával. A paradicsomos pirítós (2400 Ft) igazi comfort food, tulajdonképpen egy finom szalámis-sajtos melegszendvics egy pohár házi ayrannal. Gyerekként sokszor volt ez a vacsora Pinar családjánál, ha a nagymamánál töltötték az estét.

Folytatás

Forrás: welovebudapest.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here