Török energiakrízis: a vízerőmű és a biomassza lehet a válasz

energiakrizisA dél-anatóliai projekt elnökének meggyőződése, hogy a megújuló energiák mint a víz- és napenergia, valamint a biomasszából nyerhető energia kielégíthetik az ország szükségleteit. A GAP projekt már a 70-es évek vége óta zajlik, bár kínos árnyoldalai is vannak.

A dél-anatóliai projekt Törökország legnagyobb regionális projektje. Elnöke, Sadrettin Karahocagil szerint a mintegy 22 duzzasztógát, a 18 vízerőmű és az öntözőrendszerek jelentik a választ Törökország energiaéhségére a két folyó, az Eufrátesz és a Tigris mentén. Azonban ez a vízgazdálkodás messzire mutató negatív következményeket rejt magában az emberekre, az állatokra és a természetre nézve is.

Többek között a projekttel nyerhető vízenergiából, de a napenergiából és a biomasszából is egész Törökország profitálhatna, mondja Karahocagil. „Törökországnak komoly, mintegy 600 milliárd US dollárnak megfelelő energiahiánya van” idézi őt az Anadolu hírügynökség. Ez nagyon sok. Lesz idő, amikor nem lehet majd sehonnan energiát nyerni. Projektje megfelelő megoldás lehetne, mintegy felkészülés erre az időszakra. Figyelmeztet: „A napenergiára és a biomasszára egyaránt szükségünk van.”

A projekt (törökül: Güneydoğu Anadolu Projesi, GAP) egy olyan fejlesztési terv, amely Törökország dél-kelet tartományainak életszínvonalát hivatott javítani és amelyhez már 1977-ben hozzákezdtek. Jelenleg a víz- és energiaprojekten keresztül a régió termelékenységének emelésére és a foglalkoztatási lehetőségekre koncentrálnak. A vízerőmű nagyon fontos energiaforrása a régiónak. Összesen több mint 40 duzzasztógátat és vízerőművet építettek és ezek összesen 20 milliárd kilowattóra energiát termelnek. A biomassza hasznosítása a projekten belül elsőbbséggel bír: a növényi eredetű biológiai anyag a bioerőművekben átalakul, ez lehet a magas mezőgazdasági termelékenység alapja.

Karahocagil szerint az öntözési projektnek a teljes öntözési terület 70 %-át kell lefednie, ami a teljes mezőgazdasági terület harmadának felel meg. A biomasszával a termelékenység még jobban emelkedne. A GAP már most megvalósíthatósági tanfolyamokat és technikai támogatást kínál a gazdálkodóknak, ezen felül előkészületben van egy juttatási program is, hogy ösztönözzék őket a biomassza hasznosítására.

A megújuló erőforrások emelésére a United Nations Development Program és a GAP már 2012-ben közös projektet indított, hogy kiépítsék a megújítható energiák bevetését az áram és a hőenergia termelésére, illetve hogy növeljék az energiahasznosítást. A GAP 9,8 millió török lírával (4,3 millió euro) finanszírozza a projektet, amely során technikai támogatást is nyújt.

A GAP-nak vannak árnyoldali is, mint például az Ilisu duzzasztógát. Az 1,2 milliárd euro értékű építmény a török délkelet-anatóliai projekt része. Ennek a keretében kell a Tigris folyót röviddel a szíriai és az iraki határ előtt az ország délkeleti részén – mint egy óriási medencét – felduzzasztani. Számos tiltakozás ellenére Törökország 2006 augusztusának elején megkezdte a duzzasztógát építését. Törökországban az Ilisu duzzasztógát nemcsak áramot szolgáltat az ország háztartásainak, hanem városok tucatjait menti meg a Tigris áradásától. Időközben úgy tűnik, hogy semmi sem gátolja befejezését.

A fenyegetett területeken található többek között a 12000 éves antik Hasankeyf a török Batman tartományban, írja a National Geographics. A gát ezenkívül még az Irakban található mezopotámiai mocsarakat is kiszáradással fenyegeti közel 1609 kilométer hosszan, jóllehet az itt élő emberek és állatok élete ettől a mocsártól függ.

A világ harmadik legnagyobb duzzasztógátját, az Atatürk duzzasztógátat egyenesen környezeti katasztrófának titulálják.

Taner Yıldız török energiaügyi miniszter már 2013 elején elismerte, hogy az ország egynéhány vízierőműve károsítja a helyi környezetet. Ezt azonban a török kormány nem hozta nyilvánosságra, hogy az előírásoknak megfelelően át tudja venni azokat. A miniszter a szerződéses partnereit hibáztatta az okozott károkért. Körülbelül ebben az időben, 2013 januárjában az ország Legfelsőbb Közigazgatósági Bírósága felfüggesztette az Ilisu duzzasztógát építését a környezetvédelmi hiányosságok miatt.

A vízierőművek építése Törökországban már régóta ellenállást váltott ki úgy a hazai, mint a külföldi környezetvédőkben. Sokan közülük vehemensen tiltakoztak. Néhány esetben a török rendőrség aránytalanul erőszakos fellépése további vitákhoz vezetett. De Yıldız energiaügyi miniszter nem adott választ. Úgy vélte, különbséget kell tenni a tüntetők és a manipulált környezetvédők között, akik véleménye szerint Törökország haladásának útjában állnak.

Videó itt

Forrás: Deutsch Türkische Nachrichten

2014-10-26
Fordította: Kozma Péter – Türkinfo