Pusztulnak az állatok: egy hete áll a bolgár-török határon a Romániából Törökországba küldött szarvasmarha-szállítmány

Kép forrása: www.pxfuel.com

Hat napja leállították a Romániából Törökországba szállított 47 szarvasmarhát a bolgár-török ​​határon.

Súlyos humanitárius válság zajlik a Bulgária és Törökország határ menti térségében, ahol egy román szállítóról 47 tehén rekedt hat napig. Az állatokat egy kamionba zárják a Kăpitan Andreevo és Kapikule közötti határátkelőhelyek között, állapotuk nagyon romlik. Az állatok közül ketten már elpusztultak, a holttestek pedig a teherautóban vannak – írja a Rador Radio Romania.

A teherautó az állatokkal Törökországba tartott Romániából, pénteken átlépte a bolgár határt. „Az állatoknál minden dokumentum rendben van. Bulgáriát elhagyva a jármű megállt a raktárban a törvény által szabályozott pihenőre, melynek során a szarvasmarhákat kipakolták, etették és itatták” – mondta Krasimir Stoianov, a romániai közlekedési vállalat ügyvédje.

A török ​​hatóságok azonban nem engedik be az állatokat a területükre, arra hivatkozva, hogy pestisjárvány által sújtott területről származnak. „A dolgok nem egészen így vannak – hiszen a pestist kiskérődzőknél merült fel és a teheneket nem érinti” – mondja Sztojanov.

A teherautó tehát ezekkel a marhákkal csapdába esett. A dokumentáció szerint a tehenek már Törökország területén vannak, de hiányoznak a Bulgáriába történő visszautazásukhoz szükséges dokumentumok. Csak tranzit okmányok vannak, azokkal pedig nem lehet visszaküldeni a szállítmányt.

Imádkozunk, hogy az állatokkal emberségesen bánjanak,azokat megfelelő módon helyezzék el, etessék őket, és életben tartsák – mondta a török ​​állampolgárságú tulajdonos is.

Hétfő óta értesítették a Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökséget az esetről. Valentin Atanasov ügyvezető-helyettes szavaiból egyértelmű volt, hogy az ügynökség nem tud semmit tenni azért, hogy az állatokat különleges helyen helyezzék el, majd Törökországba vagy vissza Romániába szállítsák őket.

„Romániának mint küldő országnak, valamint Törökországnak mint fogadó országnak meg kell egyezniük és el kell dönteniük, hogy mi legyen az állatokkal, de nem léphetnek vissza Bulgáriába. Bulgária külső határ, és az egész EU-t meg kell védenie” – jelentette ki határozottan Valentin Atanasov. A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség képviselői ugyanakkor elmondták, hogy felvették a kapcsolatot Románia bulgáriai nagykövetségével, és megbeszélték az állatok megmentésének lehetőségeit.

Forrás: agrokep.vg.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here