Magyar és török novelláskötet bemutatója Budapesten

Forrás: T.C. Budapeşte Büyükelçiliği/Turkish Embassy in Budapest Facebook

Magyar és török novelláskötet bemutatója Budapesten Hét magyar és három török fiatal szerző novellái olvashatók magyar és török nyelven a T’örökségünk – Ortak Miras-sonsuz takas, Örökül kaptuk-örökül hagyjuk című novelláskötetben, amelyet hétfőn mutattak be Budapesten.

Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára a Műcsarnokban tartott díszbemutatón kiemelte: a magyar-török kulturális évad olyan nagy sikerű kezdeményezés, amely kifejezi és megerősíti a két nemzet között hosszú ideje meglévő szoros és mély kapcsolatot. Az 1923. december 18-án aláírt Magyar-Török Barátsági Szerződés – amely az újonnan megalakult Török Köztársaság első nemzetközi szerződése volt – szilárd alapot teremtett kétoldalú kapcsolataink számára – tette hozzá.

A szerződés aláírásának 100. évfordulóján, 2023. december 18-án megnyitott nagyszabású eseménysorozat, a magyar-török kulturális évad célja, hogy felfedezzük és újra megerősítsük azokat az ősi kötelékeket, melyek országainkat összekötik – emelte ki Csaba Gábor.

Mint mondta, a színes programkínálatot – többek között filmvetítéseket, színházi előadásokat, zenei eseményeket, képzőművészeti kiállításokat, gasztronómiai és népművészeti fesztiválokat – felsorakoztató évad a múltból fakadó közös értékek mellett a modern magyar-török együttműködés inspiráló példáit is bemutatja, „jelenlegi kulturális dinamizmusunkat” is megjeleníti.

A T’örökségünk című novelláskötet a kulturális évad egyik kiemelt elemeként valósult meg. A könyv célja, hogy a benne megfogalmazott történeteken keresztül még közelebb hozza népeinket azáltal, hogy felidézi hagyományaink és történelmeink közös elemeit, illetve azokat az eseményeket, személyeket és helyszíneket, amelyek összekötnek bennünket – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Folytatás

Forrás: www.prae.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here