Debrecenbe érkezik a Török Elnöki Szimfonikus Zenekar

Kép forrása: www.dehir.hu

A kifejezetten a török–magyar kulturális évadra összeállított műsorban a két nemzet közös szellemi és kulturális értékeit ünneplik a zenészek.

A Török Elnöki Szimfonikus Zenekar október 28-án 19 órától a debreceni Kölcsey Központban ad látványos koncertet a 2024-es Török–Magyar Kulturális Évad részeként, köztársaságunk 101. évfordulójának tiszteletére.

A világhírű zongoraművész, Gökhan Aybulus lesz a szólista, a zenekart pedig állandó karmesterük, Cemi’i Can Deliorman vezényli. Az előadások a művészet és a zene összekapcsoló erején keresztül erősítik a két ország közötti barátságot.

Az Elnöki Szimfonikus Zenekar, a világ egyik legrégebbi művészeti intézménye, azon ritka együttesek közé tartozik, amelyek közel 200 éves fennállásuk alatt megszakítás nélkül őrizték meg művészi tevékenységük folyamatosságát.

A kifejezetten a török–magyar kulturális évadra összeállított műsorban a két nemzet közös szellemi és kulturális értékeit ünneplik, a török és a magyar himnuszokkal nyitva az előadást. A műsor további részében Ferit Tüzün „Çayda Çıra” című balett-szvitjéből hallhatunk részleteket, amelyet az Elazığ régió néptáncai ihlettek. Ezt követi Liszt Ferenc 1. Esz-dúr zongoraversenyének előadása. Kodály Zoltán, a híres magyar zeneszerző „Galántai táncok” című műve, valamint Ulvi Cemal Erkin „Köçekçe” című darabja is felcsendül, amelyet az oszmán kori köçekek tánczenéje inspirált, és szimfonikus hangszerelésben adnak elő.

Forrás: www.dehir.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here