Törökországban a jegybank műkincsei

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A százéves jegybank a magyar–török diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulójának megünneplésére két kiállítással is készült Törökországban. A Magyar–török Kulturális Évad keretében szeptember 18-án Isztambulban, szeptember 21-én pedig Ankarában nyílt egy-egy kiállítás a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott gyűjtemény anyagából válogatva.

Az absztrakt nagyasszonyai

Az MNB Arts and Culture a világhírű isztambuli Pera Múzeumban állít ki három jelentős női művészt, Hamvai Kinga kurátori koncepciója alapján. A Calculations and Coincidences (Számítások és véletlenek) című kiállítás az algoritmikus művészet három úttörő magyar alkotóját, Maurer Dórát, Molnár Verát és Rákóczy Gizellát mutatja be a Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményéből származó alkotásokon keresztül.
A kiállítás elsősorban Molnár Vera meghatározó szerepére összpontosít, aki kétségtelenül a korai számítógépes művészet legjelentősebb képviselői közé tartozott.

Ugyanakkor a tárlat nyomon követi azt is, ahogy Maurer és Rákóczy alkotásai tágították az absztrakció határait az algoritmusok és a matematika beépítésével.

„Mindhárom alkotó egyfajta rendszerelvű képzőművészeti programot képviselt egész munkásságában. Mindhármuk alkotói folyamatának része a kísérletezés, a sorozatok létrehozása és a matematika beemelése a művészetbe” – foglalta össze Hamvai Kinga kurátor a három alkotó munkásságának közös halmazát és egyben a kiállítás rendszerező elvét.

Az MNB gyűjteményében harminc százalék feletti a női művészek aránya, ami más gyűjteményekkel való összehasonlításban kiemelkedően magas. Ez történelmi okok, illetve aktuális trendek miatt kialakult szerencsés helyzet. De törekedtünk is arra, hogy a hatvanas-hetvenes évek magyar női művészeitől megvásároljuk az életmű legfontosabb darabjait, szem előtt tartva, hogy méltó helyre kerüljenek. Most pedig fontos célunk megmutatni őket a világnak. Külön öröm, hogy erre most Isztambulban, egy ünnepi évben és egy jelentős kortárs múzeumban lett lehetőségünk” – foglalta össze Hamvai Kinga.

Folytatás

Forrás: kultura.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here