Egy ótörök jóskönyv és rejtélyei

Kép forrása: www.elte.hu

Dallos Edina előadásával folytatódik a „Rejtély és varázslat a keleti kultúrákban” sorozat.

A Góbi-sivatag szélén, az egykori Selyemút egyik állomáshelyén, Dunhuangban Stein Aurél fantasztikus leletegyüttest talált a 20. század elején. Az Ezer Buddha barlang befalazott „könyvtárából” sok buddhista emlék mellett előkerült egy ótörök rovásírással készült kis kéziratos könyvecske is, az Irk bitig. A jóskönyv szövegét néhány év múlva angol fordítással már ki is adta egy dán turkológus, az Irk bitig azonban még rengeteg rejtélyt tartogat számunkra – az előadás ezeket mutatja be.

Dallos Edina folklorista, turkológus, az ELTE Török Filológiai Tanszék habilitált egyetemi docense. Fő kutatási témái a meseelmélet, a török nyelvű népek korai vallási formái, valamint a Volga-vidéki török népek hiedelmei.

Az Orientalisztikai Intézet hagyományos őszi előadás-sorozatának középpontjában ezúttal olyan téma áll, amelyet sokan ‒ és talán nem is minden ok nélkül ‒ a „mesés” Kelet egyik jellegzetes sajátosságának tartanak: a rejtély és a varázslat, a csoda és a misztikum. Az egyes előadások ezt a kérdéskört vizsgálják meg irodalomtörténeti, illetve vallás- és kultúratudományi nézőpontból.

2024. szeptember 26. 16:00 – 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

Forrás: www.elte.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here