Brigitte Bardot a török elnököt figyelmezteti „a kóbor állatokra leselkedő szörnyű veszélyre” Törökországban- a Maszol.ro portálról

Kép forrása: rtl.hu

Brigitte Bardot egykori francia színésznő, állatvédő aktivista kedden Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz fordult, hogy egy készülő törvénytervezet kapcsán „figyelmeztesse őt a kóbor állatokra leselkedő szörnyű veszélyre” Törökországban – írja az AFP, idézi az Agerpres. Az egykori filmsztár, akinek alapítványa állatvédelmi ügyeket támogat, levélben bírálta a törvénytervezetet, amely szerint elaltatnák az ország – becslések szerint – négymillió kóbor kutyáját.

„Törökország eddig példát mutatott a kóbor macskák és kutyák iránti könyörületességből, amelyek harmóniában élhetnek a lakossággal” – írta Brigitte Bardot. „Ne hagyjuk, hogy Törökország olyan országgá váljon, amelyet nem szeretnek és kritizálnak az érző lényekkel szembeni közönye és kegyetlensége miatt” – hangsúlyozta az egykori filmsztár.

A törvénytervezetet, amely széles körű tiltakozást és az állatvédők, valamint a parlamenti ellenzék mozgósítását váltotta ki, jelenleg egy parlamenti bizottság vizsgálja, mielőtt a török képviselők elé kerül. A szöveg előirányozza a kóbor kutyák befogását és sterilizálását, sőt, akár az elaltatásukig is elmegy azok esetében, amelyeket nem fogadnak örökbe. „Amellett, hogy kegyetlen, a megölésük vagy befogásuk kontraproduktív intézkedés is, amely csak súlyosbítja a túl sok kóbor kutya és macska problémáját” – írta ugyanebben a dokumentumban Brigitte Bardot.

„Olyan problémánk van a kóbor kutyákkal, amely egyetlen fejlett országban sem létezik” – mondta Erdogan elnök május végén. Kiemelvt a veszettségi esetek számának növekedését – Törökországot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) e tekintetben magas kockázatú országnak minősíti – és a kutyák által okozott balesetek számát. Utóbbiak az elmúlt években 55 halálos áldozatot és több mint 5000 sérültet követeltek. Kedd este nem először szerveztek tüntetést Isztambulban, hogy tiltakozzanak a törvény ellen, számol be az Agerpres.

Forrás: maszol.ro