Aki David Silva és Kevin De Bruyne hiányát is eltüntette: Ilkay Gündogan

„Egyszer azt mondták nekem, én magam talán nem tűnök ki a mezőnyből, de lehetővé teszem a többiek számára, hogy kitűnjenek – ez az, ahogy definiálom önmagamat.”

Ilkay Gündogan nem először, és alighanem nem is utoljára vallott így játékfilozófiájáról. Az a Gündogan, aki az elmúlt hetekben nagyon is kitűnt a mezőnyből, és nemcsak klubját, a Manchester Cityt illetően, hanem a Premier League-et is: nem véletlen, hogy a 30 éves középpályás lett a Hónap játékosa a ligában. A kétszeres angol bajnok négy és fél év, 120 bajnoki és (akkor még) 22 gól után először érdemelte ki ezt az elismerést.

Persze ha hozzávesszük, hogy Gündogan a január végéig megszületett PL-találatai (22) csaknem negyedét (5) abban a hónapban szerezte…

Gündogan szerepköre a 2020–2021-es idényben – részben kényszerűségből, részben menedzsere, Pep Guardiola régóta dédelgetett terveinek megfelelően – látványosan átalakult. A Stats Perform, a CBS Sports és a The Athletic elemzése segítségével nézzük meg, miként.

Gündogan számára kicsit sem indult jól az idény, az első három fordulóban – mivel elkapta a koronavírust – nem állhatott csapata rendelkezésére. Ezt követően Guardiola a sorozatterhelést kerülendő érezhetően egy meccset végigjátszatva, egy meccsen csak percekre becserélve, vagy akár teljesen a padon hagyva építette vissza a németet. Decemberre már-már úgy tűnt, Gündogan felvette a tempót, épp ezért is volt kisebb meglepetés, hogy a Manchester Uninted elleni derbit ismét csak a kispadról nézte végig.

Talán nem véletlen, hogy a The Athletic és az Opta adataiból dolgozó Stats Perform is ezt a december 12-i találkozót választotta elemzése középpontjául.

Az MU-meccsel lezárult időszakig Gündogan a labdaérintései 70 százalékát a pálya középső harmadában tette, míg a támadóharmadban 20 százalék alatti mutatója volt. A West Brom elleni 1–1-től számítva (amely meccsen ő szerzett vezetést) 51 és 41 százalékra módosult az arány. A változás nemcsak Gündogan góljaiban nyilvánult meg, a ziccerpasszokból is sokkal több fűződik immár a nevéhez: november 24-étől a Burnley elleni február 3-ai mérkőzéssel bezárólag 22 ilyen átadása volt, ennél több csak De Bruynének (23) akadt, igaz, a belga sérülés miatt hárommal kevesebb bajnokin szerepelt. A Stats Perform következtetése szerint – ha a közvetlen gólpasszok számában nem is veszi fel vele a versenyt – Gündogan érdemei vitathatatlanok abban, hogy a január vége óta sérült belga karmester hiányát egyelőre nem érezte meg az együttes.

Folytatás

Forrás: www.nemzetisport.hu