20 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db kápia paprika
2 gerezd fokhagyma
1 ek. paradicsompüré
1 tk. paprikakrém
2 ek. olívaolaj (nem extraszűz)
2 db tojás
só, bors, őrölt római kömény, kakukkfű, őrölt pirospaprika
petrezselyemzöld (opcionális)
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az olajat felforrósítjuk egy edényben, azon a darált húst fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, amit puhára dinsztelünk a hús által eresztett lében. Amikor a lé elfő, beledobjuk a fokhagymát, pirítjuk 1-2 percig, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a paprikakrémet is. További 1-2 perc pirítás után meghintjük kevés pirospaprikával, és elkeverjük benne a többi fűszert is. Kevés vizet öntünk alá, majd fedő alatt pároljuk tovább.
A paradicsomot és a paprikát kockákra vágjuk (a paradicsomot meg is hámozhatjuk előtte), ezeket is az ételhez adjuk. Szükség szerint pótoljuk az elfőtt levet. Időnként megkeverve készre főzzük.
Tálalás előtt egy-egy egyszemélyes serpenyőbe adagolunk a húsból, a közepébe ütünk egy tojást, melyet kissé megsózunk. Ízlés szerint lágyabbra vagy szilárdabbra sütjük. Ha lágy a tojás, kenyérrel ki lehet tunkolni a serpenyőből. Készíthetjük tepsiben is. Aki szereti, szórhat a tetejére finomra aprított petrezselymet.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo