Itt a gépírás 100. bajnoki címe

A török nemzeti gépíró-válogatott a 2020 áprilisától kezdődő és június 1-jén véget érő internetes világversenyen összesen 8 érmet, köztük 3 világbajnoki címet szerzett meg. Ezzel Törökország megnyerte a 100. világbajnoki címét a gyors- és gépírás történetében. A 10 ujjas gépelésben eddig török versenyző 39 esetben ért el világrekordot.

Az INTERSTENO nevű nemzetközi szervezet minden tavasszal megrendezi internetes versenyét, ahol idén 29 ország – köztük Magyarország és Törökország is – összesen 1490 versenyzőt indított, 4 korosztályban. A versenyzők anyanyelvükön és ún. soknyelvű (17 idegen nyelv) kategóriában mérik össze tudásukat. A verseny célja a gépírás tökéletesítésének ösztönzése, valamint lehetőség arra, hogy a gépírni tudók összemérjék tudásukat.

A török nemzeti csapat 3 bajnoki címet – ebből egyet világrekorddal –, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett. További érmeket kapott Csehország 9, Japán 2, Olaszország 2, USA 2 és Oroszország 1 versenyzője.

Forrás: Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Az afyonkarahisari Nisan Maya Tunçoğlu a legfiatalabbak, a 0-12 évesek korosztályában versenyzett, és percenként 109 szót legépelve világrekordot ért el. Ezen kívül a többnyelvű versenyben 15 nyelvből, 47366 karaktert leütve lett világbajnok.

A gyakorlottabb versenyzők kategóriájában Celal Aşkın 153 szóval lett világbajnok.

Érmeket kaptak még: Rümeysa Özen és Enes Öztaş felső tagozatos tanulók, illetve İlyas Pamukçu orvostanhallgató.

Photo by MILKOVÍ on Unsplash

İhsan Yener neve és munkája örökre összeforrt ezzel a területtel. Ő volt az, aki Törökországban 1954 júliusában 4 tanulóval elindította a gépírás oktatását. 1955. október 20-án bejegyeztette a saját fejlesztésű standard török (ún. F típusú) klaviatúrát.

Célja a magas szintű oktatás volt, és ennek érdekében versenyeztette a tanulókat. Az első világrekordot és világbajnoki címet 1965. július 25-én Párizsban nyerte el tanítványa, Ece Özbayrak, aki ezt követően még tízszer lett világbajnok.

Az INTERSTENO történetének legfiatalabb bajnokai is Törökországból érkeztek. lyas PAMUKÇU és Zehra TAŞKALE 2011-ben lettek bajnokok, amikor mindössze 11 évesek voltak.

A hosszú évtizedek óta tartó sikeres irányításnak köszönhetően a 10 ujjas, gyors- és gépírásban a török csapat összesen 39 világrekordot ért el, és 100 világbajnoki címet szerzett. A teljes listát megnézhetik a török szövetség oldalán.

Forrás: hír – aa.com.tr, történelem – sampiyon-kurslari.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo