Hozzávalók:
5 lap yufka tészta (vagy réteslap)
2 db sült padlizsán (vagy fél üveg sültpadlizsán konzerv)
4 db sült kápia paprika (konzerv is lehet)
20 dkg fehér sajt (beyaz peynir, feta)
3 gerezd fokhagyma
1 db tojás
½ dl olívaolaj
4 ek. joghurt
só, bors, őrölt római kömény
kerti katicavirág mag (çörek otu)
A sült padlizsánokat meghámozzuk, lesózzuk, állni hagyjuk, majd a keserű levét leöntjük. Finomra aprítjuk, sózzuk, borsozzuk, őrölt római köménnyel ízesítjük. A fokhagymát összezúzzuk, hozzákeverjük a padlizsánhoz. A sült kápia paprikáról lehúzzuk a bőrét, felkockázzuk. A sajtot egy tálba morzsoljuk.
Egy másik tálban felverjük a tojást kevés sóval, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, elkeverjük.
Az első tésztalapot úgy tesszük bele egy tepsibe, hogy a szélei kissé túllógjanak a tepsi peremén. Alaposan lekenjük a tojásos keverékkel. Ráhelyezzük a következő lapot, ugyanilyen módon (nem kell kisimítani, nyugodtan ráncolhatjuk a tésztát). Ezt is lekenjük. Egyenletesen elosztjuk rajta a padlizsán, a paprika és a sajt felét. Visszahajtjuk a tésztalapok széleit, majd lekenjük.
A töltelékre igazítjuk a harmadik tésztalapot. Miután ezt is alaposan lekentük a tojásos keverékkel, mehet rá mindhárom töltelék másik fele. Erre jön a negyedik lap, kenés következik, majd az utolsó tésztalappal befedjük, a széleket oldalt benyomkodjuk a tepsibe. A tetejére kenjük a maradék tojásos keveréket. Éles késsel bevagdossuk, hogy könnyebb legyen szeletelni, ha megsült. Legvégül meghintjük kerti katicavirág maggal (szezámmagot is használhatunk).
Kb. 175°C-ra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Forrón kínáljuk, de hidegen is finom. Ayran illik mellé.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo