Ezen a napon: Az első török, aki megmászta az Everestet

Három májusi dátum állhat itt sorban, mikor bemutatjuk Ali Nasuh Mahruki hegymászót.

1968. május 21.: ekkor született Isztambulban.

1996. május 17.: pár nappal a születésnapja előtt meghódította a Mount Everest (Csomolungma) 8848 méter magas csúcsát. Ezzel a teljesítménnyel ő volt az első, aki kitűzhette ott Törökország zászlaját, sőt ő volt az első muszlim a világon, aki elérte a csúcsot.

2010. május 23.: majdnem napra pontosan 15 évvel később, reggel 8:15 körül ismét az Everest csúcsán állt.

A felemelő pillanatot, amikor először mászott fel, ebben a videóban is megnézhetjük. Ne bánjuk, ha nem tudunk törökül, akkor is érdemes végignézni, mert nem a szöveg a lényeg, hanem a képek és egy embertelen teljesítmény pillanata.

Ismerkedjünk meg vele, mit is tett e három nevezetes májusi időpont között, és azóta.

Nevéhez fűződik még néhány rekord a fentieken kívül, és egyéb sportteljesítményei is ismertek. A világ legfiatalabb mászója, aki teljesítette az ún. Hét csúcs projektet, azaz a világ hét, 8000 méter feletti hegyének megmászását. A Lhotse és a K2 hegyeket oxigénpalack használata nélkül mászta meg. Motorkerékpárral járt be számtalan ázsiai és európai országot, melyekről szintén láthatunk filmeket Youtube csatornáján.

Túrái között a hétköznapokban tanít, csapatmunka és vezetői ismeretek témakörökben oktat. 8-15 éves gyermekeknek hegyi és táborozási tanfolyamokat tart. Emellett természetesen kalandjait, ismereteit is megosztja minden lehetséges fórumon: napilapokban és magazinokban ír rendszeresen, illetve könyvei jelentek meg annak érdekében, hogy elmondja mit kell ahhoz tenni, hogy egy ember ilyen teljesítményekre legyen képes. Kiemeli, hogy nem feltétlenül a sportteljesítményre, inkább személyiségfejlesztésre, akaraterőre, másokkal való együttműködésre kell koncentrálni. Jelmondata: „Mászd meg a saját Everestedet!”

Tevékenységét számtalan díjjal ismerték el. Az Orosz Hegymászó Szövetség a Hóleopárd díjában részesítette, melyre nagyon büszke. Szociális tevékenységének elismeréséül az amerikai alapítású, de több, mint 90 országban működő Ashoka szervezet képviselője, ún. Ashoka Fellow 2004 óta. A Fülöp-szigetek nemzetközi béke díját 2009-ben érdemelte ki. A Bilkent Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott neki 2012-ben. Mongólia kulturális- és sportminisztere 2014-ben kitüntette.

2009-ben, egy a Himalájában és Bhutánban tett motortúrája közben, azon a tájon hagyományos ünnepség keretében házasodott össze Mine asszonnyal. Két gyermekük van: kisfiúk Barlas, és kislányuk Bilge.

Az érdeklődők további rengeteg információt találhatnak róla, utazásairól, könyveiről saját honlapján: http://www.nasuhmahruki.com

Erdem Éva – Türkinfo