Trileçe – Szegedi Ági

Hozzávalók:

5 db tojás
1 pohár (2 dl-es) cukor
1,5 pohár liszt
½ török teáspohár (1 dl-es) langyos víz
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliáscukor
1 csipet só

A tejes öntethez:
3,5 pohár tej
2 dl tejszín
3 ek cukor

A tetejére:
2 dl habtejszín
1 púpozott ek porcukor

A karamellszószhoz:
5 ek kristálycukor
1 ek vaj
2 dl habtejszín

A díszítéshez:
Őrölt pisztácia

Készítünk egy piskótát. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kezdjük el alacsony fokozaton felverni, majd adjuk hozzá a fele cukrot, azzal verjük tovább. Ha már keményedik a hab, folytassuk magas fokozaton, egészen addig, míg a hab olyan kemény lesz, hogy a felfordított tálból sem esik ki.

Egy másik tálban a tojások sárgáját keverjük habosra a cukor másik felével és a vaníliáscukorral. A lisztben keverjük el a sütőport. Ezután felváltva szitáljuk a lisztet, és öntsük a langyos vizet a tojássárgájához. A legvégén egy spatula segítségével óvatosan keverjük hozzá a habbá vert fehérjét, úgy, hogy lehetőleg ne nagyon törjük össze.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 160°-ra előmelegített sütőben süssük kb. 40-45 percig. Ha elzártuk a sütőt, vegyük ki a piskótát és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután vágjuk körbe a szélénél, fordítsuk ki a tepsiből, majd húzzuk le róla sütőpapírt. Egy fogpiszkálóval szurkáljuk meg a tészta alját, tegyük vissza a tepsibe, sűrűn szurkáljuk meg felülről is.

Öntsük össze a tejet a tejszínnel, keverjük el benne a cukrot, míg felolvad. A tejes öntettel egyenletesen locsoljuk meg a piskótát. Nyugodtan öntsük rá az egészet, be fogja inni. Addig, míg ez megtörténik, betehetjük a hűtőszekrénybe.

Verjük habbá a tejszínt a porcukorral. Egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, a többit kenjük a piskóta tetejére. Tegyük vissza a süteményt a hűtőbe.

Egy kisebb lábasban olvasszuk fel a kristálycukrot, majd karamellizáljuk barnára. Adjuk hozzá a vajat, végül pedig a tejszínt. Keverjük szép simára, kissé sűrítsük be a mártást. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk langyosra hűlni. A langyos karamellmártást öntsük a sütemény tetejére, simítsuk el. A megmaradt tejszínhabból húzzunk vékony csíkokat a tetejére, végül egy fogpiszkáló segítségével mintázzuk meg. Vágjuk fel kockákra, mindegyik kocka közepére szórjunk egy kevés őrölt pisztáciát. Aki nem szereti a karamellt, készítheti pl. málnaöntettel is.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo