– 10 réteslap
– fél kg krumpli
– 1 közepes fejű vöröshagyma
– kevés só
– 2 tojás
– 3 dl joghurt
– kevés zsiradék
– só, bors, pirospaprika
A töltelék:
A krumplikat meghámozás után sós vízben megfőzzük. Lehet kockára vágottan is főzni. Miután megfőtt, összetörjük a krumplit (mintha törött krumpli készülne), megvárjuk míg kihűl. Addig is a vöröshagymát felvágjuk apró darabokra és üvegesre (rózsaszínesre) pirítjuk. Hozzáadunk némi pirospaprikát, borsot és sót. Miután egy kicsit meghűlt a hagyma, hozzáöntjük az összetört krumplihoz és elkeverjük vele. Ízét lehet kóstolni és kinek mennyire sós, nem sós, íztelen, lehet hozzáadni még fűszereket.
Maga a börek sütése:
Fogunk egy akkora tepsit, mint a réteslapunk. Föltörjük és enyhén fölverjük a tojást, majd belekavarjuk a joghurtba és egy kevés olajat öntünk hozzá (kb. 1 evőkanálnyit). A tepsit kikenjük valamilyen zsiradékkal (lehet olaj, margarin, zsír) és belerakjuk az első réteslapot. Bőségesen megkenjük a joghurtos tojással és rászórjuk az összekevert és összetört krumplit, majd még 5-6 réteget ugyanígy ráteszünk, mindegyiket jól megkenve és szépen eloszlatva a krumplit. Az utolsó réteslapot, amit a tetejére hagyunk, azt lekenjünk joghurtos tojással. A tetejét ízlés szerint lehet például szezámmaggal „édesíteni”. 180 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
Jó étvágyat – Afiyet olsun 🙂
2013-01-26
Nushe