Törökországból mentik Eleket, a magyar gólyát

Isztambulból hoznak haza egy nálunk, kézzel felnevelt gólyát, miután a melegebb égtájra vándorlás közben megcsapta az áram. Egyike a Dömösön nevelt madaraknak, ahol nemrég egy társát, Zoknit halálos áramütés érte.

„Gólya, gólya, gilice! Mitől véres a lábad? Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja” – szól a gyerekdal. Egy Elek nevű gólya esetében mindez annyiban most a valóság, hogy egészen Törökországig repült telelőhelyet keresve, hogy ott egy szigeteletlenül hagyott középfeszültségű oszlopon megcsapja az áram.

Eleket kézzel nevelte fel a dömösi Fióka és Madármentés nevű szervezet, úgy tanították meg tücsköt, sáskát fogni még 2015-ben egy másik fiókával együtt. Pár napja kapták a hírt, hogy a gyűrűzött madarat Törökországban találták meg sérülten. A közösségi oldalon kalapozták össze egy nap alatt a repülőjegy árát, és egykori gondozója jelenleg úton van Elekhez. Sőt, a török „madarasok” is besegítettek, hogy mielőbb hazakerülhessen.
Magyarországon sem vár túl sok jó ebből a szempontból a madarakra, itt írtunk Zokniról, aki ugyanitt, Dömösön nevelkedett, ahol az E.ON egyik szigetelés nélküli, korszerűtlen oszlopán halálos áramütés érte.

Forrás: hvg.hu