Hatayban hosszúfülű sivatagi sünt találtak

Kırıkhan körzetben, a szíriai határ mentén végzett kutatás során első alkalommal kaptak lencsevégre hosszúfülű sivatagi sünt. Ezzel Hatay tartományban a feljegyzett emlős fajok száma 69-re emelkedett.

A Törökországi Természetvédő Társaság Hatay megyei elnöke, Abdullah Öğünç közleménye szerint a Bülent Ecevit Egyetem a Természetvédő Társaság közreműködésével a hegyi gazellák elterjedési területét vizsgálta, amikor rábukkant a hosszúfülű sivatagi sünre.

A Hemiechinus auritus fajt Törökországban eddig csak Iğdır környékén és a délkelet-anatóliai régióban a Kilis és Ceylanpınar közötti határvidéken jegyezték fel. Élőhelye megegyezik a hegyi gazella sziklás és sztyeppei élőhelyével, ami egyben a tavaly első ízben megfigyelt gerbillus dasyurus (sivatagi futóegér) előfordulási helye is. A területen sok egyéb fajt is megfigyeltek, többek között csíkos hiénát, mocsári macskát, vadmacskát, nyestet, farkast, sakált, rókát, vaddisznót, tarajos sült, mongúzt és tigrisgörényt is.

Abdullah Öğünç kıjelentette, hogy Törökországban a fajok gazdagsága szempontjából kiemelkedő Hatay tartomány Hassa és Kırıkhan közötti területét nemzeti parkká kell nyilvánítani.

Forrás: trthaber.com

Nagy Judith – Türkinfo