Azerbajdzsán csirke római tálban

hozzávalók 6 főre 6 egész csirkecomb 6 db csirkeszárny vagy más „alkatrész” 3 nagyobb vöröshagyma 3 nagyobb lilahagyma 3 db sárga, 3 db piros kaliforniai paprika 4-5 db közepes paradicsom 2 fej fokhagyma 1 cs friss koriander 1 cs friss bazsalikom 1 cs petrezselyem só őrölt bors kb. 1 dl napraforgó olaj azerbajdzsan-csirke-romai-talban

elkészítés A lemosott húsokról leitatjuk a nedvességet, sózzuk, borssal megszórjuk és kicsit állni hagyjuk. A cserépedényt vízbe áztatjuk, hogy teljesen ellepje. Ezalatt megtisztítjuk a zöldségféléket, és felszeleteljük falatnyi csíkokra, a fokhagyma-gerezdeket vékonyan felszeljük. A levélzöldségeket felaprítjuk.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a csirkedarabokat nagy lángon, hirtelen megpirítjuk. Az olajból kiszedett darabokat elrendezzük a római tál alján, a maradék zsiradékban erős lángon megpirítjuk a zöldségeket. Először a hagymát, majd a paprikát hozzátesszük, így sütjük pár percig. Rádobjuk a paradicsomot, a fokhagymát, a zöldfűszereket, enyhén megsózzuk, plusz egy kicsi borsot teszünk bele. (Én egy kis színes borsot is daráltam rá.) Roppanósra sütjük, majd ráborítjuk az edényben lévő csirke tetejére.

Lefedjük és hideg sütőbe tesszük, sütjük 50 percig, majd levesszük a fedelét, és még 20 percig hagyjuk sülni, hogy a levéből elfőjön. Köretnek én rizst és hajdinát készítettem, de jól illik hozzá a krumplipüré is. Sütési hőfok: 180 °C sütési mód: alul-felül sütés

2011-06-05

www.nosalty.hu