A török konyha legendás ízeinek egyike. Az a hír járja róla, hogy egy átmulatott éjszaka után kiváló gyógyír a másnapos gyomornak. Aki nem hiszi, járjon utána!
0,5 kg pacal
1 csésze joghurt (2 dl)
1 tojássárgája
½ citrom
2 ek liszt
Só
Tetejére:
1 ek vaj
1 kk őrölt pirospaprika
1 tk ecet
3 gerezd fokhagyma
Első lépésként – úgy, mint a pacalpörkölt esetében – a pacalt sós vízben előfőzzük. Miután hűlt valamicskét, feldaraboljuk, ízlés szerint lehet kockákra, de akár csíkokra is. Beletesszük egy leveses fazékba, és tiszta vízben ismét elkezdjük főzni.
A habaráshoz összekeverjük a tojássárgáját a liszttel, citromlével és a joghurttal, majd – a pacal főzővizéből két pohárnyival felhígítva – hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Alaposan elkeverjük, addig főzzük, míg besűrűsödik. Ezután sózzuk.
Egy kisebb edényben feltesszük melegedni a vajat, melyben kioldjuk a pirospaprika színét. A fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük az ecettel. Tálaláskor ezeket a leves mellé adjuk, ki-ki ízlés szerint meglocsolhatja vele.
Afiyet olsun!
Forrás: milliyet.com.tr
Szegedi Ági / Türkinfo