Világhírű török cintányérok

Forrás: pixabay.com

Hogy mi a közös Jennifer Lopezben, Shakirában, Madonnában és Ricky Martinban? A világhírnéven kívül az, hogy dobosaik ugyanolyan márkájú cintányért használnak, melyeket Murat Diril és munkatársai készítettek. Ezek a cintányérok Törökország Fekete-tengeri régiójából Samsunból származnak.

A jelenleg 42 éves Diril az 1990-es években Isztambulban kezdte az ipart inasként, majd saját műhelyt nyitott az Örnek Ipari Parkban Samsun Tekeköy kerületében a 2000-es évek elejénOlyan mesterekkel tanult együtt, mint Agop Tomurcuk és Mehmet Tamdeǧer. A mesterség rejtelmeibe a világhírű Zildjian család vezette be őket.

A Zildjian család ősei 1623-ban költöztek Isztambul Samatya kerületébe a Fekete-tengernél található Trabzonból. Az általuk készített cintányérok gyorsan az oszmán szultánok és vezírek kedvencévé váltak. Az oszmán sereg és a porosz sereg is ezeken a cintányérokon játszott.

Diril egy interjúban arról beszélt, hogy a jelenleg világszerte ismert cintányérokat gyárakban készítik, gépek végzik a megmunkálást, ezért van az, hogy az egyszerre gyártott cintányéroknak egyforma a hangjuk. Az általuk készített cintányérok viszont minőségi termékek, mert azok mindegyike kézzel készül, így sosem lesz két egyforma belőlük. Fő céljuk az, hogy a cintányérgyártók piacán bekerüljenek a világ 4 legjobbja közé.

Diril műhelyében 7 alkalmazottal dolgozik, havonta kb. 600 cintányért készítenek, ezek különböző méretűek 10 és 71 cm átmérő közöttiek. Áruk 250 euró (kb. 79 000 Ft) és 700 euró (kb. 221 000 Ft) között mozog.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo