A csokoládé az emberiség egyik legjobb találmánya. Ha az „evés öröméről” van szó, legelőször ez a finomság jut az eszünkbe. Édes, boldogságot ad és megörvendeztethetjük vele barátainkat, szeretteinket. A jó csokoládéért érdemes több kilométert is utazni. Bár a hozzávalók általában ugyanazok, minden városnak és országnak megvan a saját csokikészítő stílusa. Egyesek számára a csokikóstolás felér a múzeumlátogatással, ha egy város felfedezéséről van szó.
Ha Isztambulban járunk és ezen csokiimádók táborába tartozunk, feltétlenül keressük fel az alábbi csokoládé boltok egyikét.
Baylan Chocolate
A Baylan Isztambul egyik legrégebbi édességboltja, amelyet Filip Lenas alapított 1919-ben. Az itt kapható kézzel készített csokoládé a legjobbak közé tartozik. Két üzlete közül az egyik Isztambul európai oldalán Bebek kerületben, a másik az ázsiai részen, Kadıköyben található. Ha a bebeki Baylanba látogatunk, a Boszporusz partján ülve élvezhetjük a csokoládé kellemes ízét, miközben a csodás isztambuli tájban gyönyörködhetünk. A Baylan többféle ízesítésű csokoládéval várja az isztambuli csokikedvelőket: van citromos, bogyós-gyümölcsös, likőrös, whiskey-s, sőt, még rakis is.
Pelit Chocolate
A sokéves csokoládékészítő tapasztalattal rendelkező Pelit Chocolate 36 boltjával Törökország egyik legelitebb és leghíresebb csokoládé készítői közé tartozik. Isztambulban 35, míg a fővárosban, Ankarában 1 csokoládé boltot üzemeltetnek. A Pelit egy szelet boldogság: nemcsak a csokijairól híres, de az esküvői tortái és a trüffeljei is népszerűek. A belga Valonia márkájú csokoládé készítésének technikájával elsőosztályú termékeket állít elő.
Vakko Chocolate
A Vakko vezető divatcég Törökországban, amely az 1980-as évektől ugyanezen a márkanéven csokoládét is készít. A világon először kapcsolódott egy divatmárkához csokoládé manufaktúra. Minden Vakko üzletben – legyen az butik, vagy édességbolt – különleges csokoládékkal várják a vásárlókat. Az itt kapható termékek drágábbak a többi márkához képest, mivel a kiváló minőséget, az egyedi megjelenést meg kell fizetni. A Vakko csokoládét az teszi különlegessé, hogy háromszor több időt szánnak az elkészítésére, mint a többi gyártó.
Marie Antoinette
Isztambul előkelő negyedében, Nişantaşıban található a Marie Antoinette csokoládébolt, mely hangulatában a 18. századot idézi. Ez valóban maga a „csokimennyország”. Valamennyi terméket az üzlet emeletén található kis üzemben készítik. A csokoládé szépségét a különleges csomagolással hangsúlyozzák ki. Többféle dobozt kínálnak, van köztük selyemborítású is. A Marie Antoinette-nél exkluzív csokoládék kaphatók: van maracuja, ibolya és meggy ízesítésű, fehér-, ét- és tejcsokoládé is.
Chocolate Factory
Berrin Gürcan csokigyára Isztambul európai részén Nişantaşı kerületben és az ázsiai oldalon Caddebostanban található. Az üzem különlegessége, hogy termékeik adalékanyagok és tartósítószerek nélkül készülnek. Mottójuk: „A szeretet az egyetlen adalékanyag”, ezzel „különleges hozzávalóval” készülnek itt a csokik. Amint átlépjük az üzlet küszöbét, máris barátságos személyzet és békés légkör fogad bennünket. Bemutatókat is tartanak, ahol megtanulhatjuk a csokoládékészítés fortélyait, majd otthon ki is próbálhatjuk a látottakat.
Meşhur Beyoğlu Çikolatacısı
Isztambulban az İstiklal sugárúton található a Meşhur Beyoğlu Çikolatacısı (Meşhur Beyoğlu Csokoládébolt), mely igen népszerű a csokoládét kedvelők körében. Az üzlet olyan kis helyiségben üzemel, hogy egyszerre két ember nem is fér el benne, csokoládéjuk azonban évek óta jól ismert Isztambulban. Kívülről egyszerű kis üzletnek tűnhet, de ha megkóstoljuk az itt készült csokoládékat, megérthetjük, hogy miért szereti sok ember ezt a helyet.
Cím: Katip Mustafa Çelebi Mh. İstiklal Cad. No:69/A, Beyoğlu, İstanbul
2015-03-31
Fordította: Kollár Kata – Türkinfo