A török konyha

113268_torok06Ma ismét idegen, tőlünk kissé távolibb tájakra kalandozunk, viszonozzuk Szulejmán, Jumurdzsák és társaik nálunk tett látogatását, de ígérem, nem maradunk 150 évig, mint ők annak idején. Irány tehát Törökország!

Változnak az idők! Harminc-negyven évvel ezelőtt az utazási irodák (akkoriban még nem sok volt belőlük), de a vállalati szakszervezeti bizottságok is igen gyakran szerveztek három-négy napos buszkirándulást Isztambulba, az egyetlen két kontinensen fekvő világvárosba. Sok honfitársunk vett részt ilyen utazáson, de valljuk be férfiasan, utazásunk elsődleges célja nem a török kultúra vagy a helyi gasztronómia megismerése, tanulmányozása volt. Sokkal inkább érdekelt bennünket a helyi bazárban beszerezhető, a hazai árakhoz képest olcsó bőrkabát, irhabunda, nem is beszélve az arany ékszerekről. Ilyen nemzet vagyunk… Valamikor lovasaink nyilaitól rettegett Európa, volt török irha- meg aranyláz, ne is beszéljünk osztrák sógorainknál tett Gorenje és videó beszerzési időszakunkról!

Tovább