9 páratlan törökországi táj, mely mindenkit magával ragad

Törökország történelme rendkívül régre nyúlik vissza. Az UNESCO Világörökség helyszínein kívül az ókori kultúrák idejéből jó állapotban megmaradt romok és számtalan művészeti emlék található az országban, sőt a civilizáció első nyomait is itt tárták föl. Az Ázsiát és Európát, a modernséget és az ősi kultúrákat összekötő országba látogatóknak nem kell feltétlenül történelemórán érezniük magukat, Törökország a múzeumokon kívül is rengeteg kincset rejt, ami ámulatba ejti az oda látogatót.

Ugyanis Törökország számos elbűvölő táj otthona, bejárhatunk többek között hegységeket, homokos partokat, és gyönyörködhetünk a türkizkék tengeri látképekben. A szabadtéri programok szerelmeseinek adunk néhány tippet, hová érdemes ellátogatni.

1. Ölüdeniz

A török riviéra egyik legvonzóbb szakasza a Fethiye mellett fekvő kis üdülőfalu, Ölüdeniz, mely az Égei- és a Földközi-tenger határán található. A félhold alakú kavicsos partszakasz egy festői kék lagúnában végződik, mely természetvédelmi terület. Amellett, hogy csak hátradőlünk és élvezzük ezt a kék zászlós minősítésű tengerpartot, lehetőségünk van kipróbálni a siklóernyőzést – a várostól északkeletre fekvő Babadağ hegyről, amely Európában az egyik legjobb helyszín –, a búvárkodás iránt érdeklődők pedig élvezhetik a kristálytiszta tengervizet.

2. Kappadókia

A képzelet és valóság határát súrolja a Törökország szívében lévő egykori birodalom, Kappadókia, mely ma az egyik leglátogatottabb turisztikai helyszín, és igazán egyedülálló tájképpel rendelkezik. Göreme városához közel, az azonos nevű nemzeti park területén ősi vulkanikus erők, majd erózió alakították a tájat a ma látható „tündérkéményekké”, barlangokká és különleges formájú kövekké.

Még a képződményeknél is lenyűgözőbb az, ahogy az ember élt együtt ezzel a tájjal az évszázadok folyamán. Sziklába lakóhelyet vájtak, korai keresztény templomokat alapítottak és teljes városokat hoztak létre a régió barlangrendszereiben. Ha ide látogatsz, kipróbálhatod, milyen egy sziklahotelben aludni, és napfelkelte előtt hőlégballonból csodálhatod meg Kappadókiát.

3. A lükiai út

Ha a délnyugat-törökországi tengerpart vidékét akarod jobban megismerni, számodra az úgynevezett lükiai út a legmegfelelőbb választás, mely egy 482 km hosszú, Ölüdeniztől Antalyáig tartó túraútvonal. Az ország első hosszú távú útvonalaként 2000-ben nyílt meg, a Sunday Times pedig a világ 10 legjobb gyalogos túraútvonala közt említi. Az ösvény egyes részei szárazföldön haladnak, de számos tengerparti panorámát tekinthet meg a turista a tenger fölé magasodó sziklaszirteken túrázva, ráadásul útközben történelmi emlékekkel is találkozhat. Lükia nevét az ókori birodalomról kapta, mely ezen a területen volt az időszámítás előtti 15. században. A teljes útvonal megtételéhez 20-30 nap szükséges, de rövidebb túrákat is érdemes szervezni Demre, Kaş és Kemer környékén.

4. Isztambul

Az ember által épített tájak közül az egyik legszebbnek mondható Isztambul látképe. A népszerű metropolisz Törökország legnagyobb városa, két földrészt köt össze, a Boszporusz-szoros ázsiai és európai oldalán terül el. A földrajzi jellemzőkön kívül a tájkép jellegét az épületek adják, nevezetesen a Hagia Sophia és a Kék mecset kupolái és minaretjei, a számtalan más gyönyörű építészeti forma mellett. Nem beszélve a gazdag kultúráról, az elképesztő ételekről, és a hihetetlen éjszakai életről – itt tárul elénk az egyik legjobb kilátás a világon, és Isztambul sziluettje tűnik legszebbnek a naplementében.

5. Pamukkale

A Denizli tartományban található Pamukkale hófehér medencékkel borított domboldalairól híres, amelyeket a feltörő meleg forrásvíz évezredek során alakította ki. Az ide látogatókat lenyűgözi a táj, ehhez hasonlót még valószínűleg sohasem láttak. Így voltak ezzel már az ókori görögök és rómaiak is, amikor megalapították Hierapoliszt a hegytetőn, és a világ első turistái, akik azért látogattak ide, hogy a forrásvízben megmártózzanak. Ma az ide érkező vendégek is megtehetik ugyanezt.

 6. Van-tó

Az ország északkeleti részén található Van-tó, Törökország legnagyobb tava, mintegy 3755 négyzetkilométer nagyságú, legmélyebb pontján több mint 427 méter mély. A világ legnagyobb tavai közé sorolt tó endorheikus – mely azt jelenti, hogy nincs kifolyása más vizekhez –, ezért magas a sótartalma, és az élővilága nem gazdag emiatt. Partján a 2926 méter magas Nemrut-vulkán emelkedik, felszínét négy sziget töri meg. Az Akdamar szigeten található egy 10. századi templom, míg a többi szigeten kolostorok romjait találták meg.

7. Kaputaş part

Törökország mintegy 1600 km hosszú Földközi-tengeri partszakasszal rendelkezik, így mindenki megtalálhatja a maga kedvenc helyét. Sokak által kedvelt a Kaputaş part, amely Kaştól körülbelül 16 km-re található meg egy keskeny völgy kijáratánál, meredek sziklákkal övezve. Kaputaş talán legvonzóbb tulajdonsága az, hogy nincs kiépítve. Néhány árust lehet csak látni, akik étellel és itallal kínálják az oda látogatókat, viszont a strand földrajzi helyzete nem tette lehetővé modern szállodák vagy más szolgáltatás létrejöttét, melyek kihasználták volna ezt a barátságos és gyönyörű szakaszt a török riviérán.

8. Az Ararát-hegy

Ismét egy legenda helyszíne Törökország keleti részén, a Teremtés könyvében is említett Ararát-hegy, ahol Noé bárkája kötött ki az özönvíz idején, a Van-tó közelében található. Két fő csúcsa van, az (5165 méter magas) Ararát Törökország legmagasabb pontja. A régió tájképeinek legmeghatározóbb eleme, mivel több kilométer messzeségből is látható, minden irányból. A hegy csúcsát egész évben hótakaró borítja, bár az utóbbi években a jégsapka méretének csökkenését figyelték meg.

9. Észak-Anatóliai-hegység

Törökország északi határán található az Észak-Anatóliai-hegység (másik nevén Pontuszi-hegység), mely mintegy 965 km hosszú láncolat, közvetlenül a Fekete-tenger partvonala mentén. A vonulat különböző szakaszai számos népcsoportnak adtak otthont az évezredek során, így a régió mai kultúrája rendkívül sokszínű. Egyes szakaszait feltétlen érdemes felkeresni, mint a festői szépségű Fırtına-völgyet Rize tartományban, illetve az Artvin tartományban található Maçahel-völgyet.

 A legtöbb turistát vonzó helyszín valószínűleg a Trabzon tartományban lévő Sümela kolostor. Az Altındere-völgy egyik meredek sziklafalába épített kolostort az időszámításunk utáni 4. században alapították, az évszázadok során többször benépesedett, majd lakatlanná vált. Ma főképp turisztikai célokat szolgál, Törökország csodás tájainak egyik csúcspontja.

Forrás: matadornetwork.com

Fordította: Mező Anikó – Türkinfo