835 millió forintot adott a kormány egy törökországi programsorozatra

Kép forrása: www.pikrepo.com

Kiemelt kulturális programsorozatot támogat a magyar kormány Törökországban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd délután jelentette be a török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval közös budapesti sajtótájékoztatón, hogy kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás létrehozásáról kezdődött tárgyalás Magyarország és Törökország között. Késő este pedig megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely 835 millió forintot utal ki a jövő évi költségvetésből egy kiemelt törökországi kulturális programsorozatra.

A szervezés és lebonyolítás Csák János kulturális miniszter feladata, Szijjártóval együttműködve. Ő felel a szükséges beszerzésekért is, és erre a rendezvényre nem vonatkozik az a csaknem 10 éve érvényes tilalom, amely szerint a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek a beruházások keretében nem vásárolhatnak informatikai eszközöket, bútorokat, személygépjárműveket, telefonokat.

Ez a 2024-es, még el sem készült büdzsé terhére ment – tehát azt írták elő, hogy amikor majd készül az a költségvetés, erre félre kell tenni benne pénzt –, de belenyúltak a 2023-as költségvetésbe is, idén már harmadszor, mióta tavaly december végén teljesen újraírták az egészet. Ezúttal az önkormányzatok támogatására szánt keretből adtak oda 15 millió forintot Kenderes működési kiadásaira.

Forrás: hvg.hu