4000 éves agyagtáblákat találtak Törökországban, rajta a nők jogaival

4000-eves-kotablakA közép-anatóliai Kayseri tartományban található egykori kereskedelmi kolónia, a Kültepe-Kaniş-Karum, szünet nélkül ontja magából a régészeket is lenyűgöző leleteket. Legutóbb olyan bronzkori agyagtáblák kerültek elő, amelyekre annak idején a nők jogait vésték.

Az ókori településen és környékén 1948 óta folyik régészeti feltárás. Mára az is kiderült, hogy ezen a területen kezdődött Anatólia írott történelme, illetve 2013-ban itt tárták fel Anatólia és a Közel-Kelet eddigi legnagyobb méretű emlékművét.

Az ásatás vezetője, Fikri Kulakoğlu professzor (Ankarai Egyetem) szerint a régészeti hely jelentőségét nem csak a 4 ezer évvel ezelőtti kereskedők üzleti levelezései, feljegyzései adják. Azok az ékírásos táblák, melyek a kolónia családi archívumaihoz tartoznak, az ott élők társadalmi életéről, kultúrájáról és szokásairól mesélnek. Előkerültek feljegyzések a nők jogairól, gyermekek örökbefogadásáról vagy házassági szerződésekről is.

Kültepe az a terület egyébként, ahol az anatóliai civilizációk virágzásnak indultak– az itt élők kezdtek a legkorábban érdeklődni a betűvetés iránt.
Kulakoğlu professzor reméli, hogy a kereskedelmi kolónia egyszer egyike lehet az UNESCO világörökségi helyszíneinek.

A kültepei régészeti lelőhely legalsó rétege egy kora bronzkori települést rejt magában, a legfelsőt a Római Birodalom idején lakták. A régészeti területnek eddig csak egy kis részét tárták fel, és úgy vélik, hogy 4 ezer évvel ezelőtt mintegy 70 ezer ember élhetett ott. A leletek gazdagságából kiindulva azt mondják a szakemberek, hogy további 5 ezer évig is eltartana, mire a teljes feltárást elvégeznék.

Forrás: Hürriyet Daily News
Fordította: K. Tengeri Dalma