36 százalékos inflációval és a líra közel 50 százalékos értékvesztésével küzd Törökország

Kép forrása: www.pxfuel.com

Megvalósulóban a török elnök, Recep Tayyip Erdogan rémálma: decemberben 19 éves rekord dőlt meg, mert az áremelkedés túllépte a 36 százalékot. A török líra mélyrepülésben.

Az inflációt jellemzően a jegybankok az alapkamat emelésével próbálják meg enyhíteni, nem így Törökországban – írja a BBC. Erdogan elnök rendeletére a nemzeti bank még csökkentette is a kamatlábat. Az eredmény: összeomlott a török líra árfolyama, amely így tovább erősítette az inflációt, hiszen az import áruk egyre többe kerülnek Törökországban.

Tavaly a líra árfolyama 44 százalékkal csökkent a dollárhoz képest, hétfőn még további 5 százalékkal. Miért alkalmazza mégiscsak Erdogan ezt a nem ortodox pénzügyi politikát? Azért, mert mindenáron fokozni akarja az exportot, és el akarja kerülni a nadrágszíj megszorítását, amely minden bizonnyal népszerűségének elvesztésébe kerülne. Nem beszélve arról, hogy a Törökországnak oly fontos turizmusnak is jót tesz az olcsó líra, hiszen a külföldiek jól járnak ezzel.

Épp ezért a kétségbeejtő inflációs adatok és a líra árfolyam drámai csökkenése ellenére Erdogan így beszélt: „Törökország gazdasága átalakul és magasabb ligába lép. A nemzet most takarítja be húszéves erőfeszítései eredményeit – főként az exportban”.

Folytatás

Forrás: hvg.hu