3000 éve senki nem beszéli a nyelvet, most találtak egy rejtélyes feliratot Törökországban

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A hettiták gyakran örökítették meg az idegen nyelvű vallási rituálékat, ennek köszönhetően most egy réges régen elfeledett nyelv került elő.

Egy több mint 3000 évvel ezelőtt beszélt nyelv szavaira bukkantak nemrég egy törökországi ásatás során előkerült agyagtáblán – számolt be róla a LiveScience. A régészek az egykori Hettita birodalom középpontjában, Hattuszasz városának mai területén bukkantak a felbecsülhetetlen értékű leletre, több társával egyetemben.

A táblák többségében hettita szavakat tartalmaznak, ugyanakkor másfajta nyelvek szavait is megtalálni rajtuk. A feltételezések szerint azért, mert a birodalomban élőket érdekelték más népek kultúrája és vallási szertartásai. A korábban ismeretlen nyelvű szavak is egy vallási rituálét írnak le: a szöveg bevezetése hettita nyelvű, majd következik az idegen nyelvű leírás.

A táblákat Németországba küldték elemzése. Kiderült, a nyelv, amin a szöveg íródott, valószínűleg az, amit a Kalašma régióban is beszéltek. Ez a mai Bolu városa közelében található.

Azt egyelőre nem sikerült megfejteni, hogy pontosan miről szól a szöveg, ezért egyelőre a tábláról sem közöltek semmilyen felvételt sem. (Így nyitóképünk csak illusztráció.) Azt viszont már megállapították, hogy az indoeurópai nyelvcsalád anatóliai csoportjába tartozik – ilyen volt a hettita nyelv is.

Daniel Schwemer, a Würzburgi Egyetem kutatója szerint egy elveszett nyelvet találtak meg, melynek megfejtésében nagy segítséget jelentenek majd a hettita nyelvű szövegrészek.

Forrás: hvg.hu