2400 kilométert hajóznak a Dunán, hogy eljussanak Isztambulba – Bevették Budapestet a vikingek

Fotó: Instagram

Vérszomjas fenevadakként szelték a habokat a vikingek szerte a nagyvilágban: a legendás skandináv harcosok Európa több pontján is megfordultak, sőt, a Bizánci Birodalomig is eljutottak portyáik során, a 8. és a 11. század között. Noha a hajós nép aranykora rövid idő alatt leáldozott, most, több mint ezer év után, ismét a fedélzetre léptek, sőt… már Magyarországon járnak.

Félreértés ne essék, ezúttal nem egy fosztogató hadjáratról van szó!

A Saga Asia 2023 projekt során norvégok egy csoportja kelt útra Tønsbergből, hogy eljussanak Isztambulig, méghozzá nem is akárhogy! A légvonalban mért több mint 2400 kilométeres távolságot egy, a 10. századból származó viking hajó másolatán teszik meg. Az újabb változat természetesen egy kis technikai újítást is kapott: a vitorlák és az evezők mellett a Saga Farmann négy motorral is rendelkezik, a meghajtást pedig több mint három tonnányi akkumulátor biztosítja.

A legénység a napokban érte el Budapestet, s jelenleg Dunaföldvárnál járnak. A kapitány mellett orvos, mérnökök, valamint a biztonságért felelős szakemberek is helyet kaptak a fedélzeten. Megtalálhatók köztük nők és férfiak vegyesen, egy dolog azonban közös bennük: a viking életmód és kultúra iránti szeretet.

– Vannak, akik azt hiszik, őrültek vagyunk, mások csak a fejüket csóválják és nevetnek, sokan viszont biztatnak minket – mondta Einar Erlingsen, az Oseberg Viking Örökség Alapítvány vezetője.

A fából készült, 21 méter hosszú és 5 méter széles viking hajót 2014-ben kezdték el építeni, azóta pedig óta folyamatosan képezték a legénységet a nagy útra, ugyanis a monstrum sok-sok törődést igényel. A tervek szerint augusztusban érik majd el Törökországot.

Na, de miért éppen Isztanbul?

Folytatás

Forrás: www.nlikk.hu