2000 éves mozaikkal díszített villát találtak Tripolisban

Egy régészeti csoport egy 12 szobás villára bukkant az ókori Tripolis városában, mely Törökország égei régiójában található. Az épület padlója mozaikokkal, a falak színes freskókkal díszítettek, melyeken geometriai formák figyelhetők meg. A villa feltehetően 2000 éves.

A Pamukkalei Egyetem Régészeti Karának akadémikus professzora, Bahadır Duman, az ásatások vezetője az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy egy 35 fős csapat vesz részt a feltárási munkálatokban. Azt is elmondta, hogy a 2012-ben megtalált leletek azt bizonyítják, hogy a Denizli tartomány Buldan körzetében lévő településen egy mezőgazdasággal foglalkozó társadalom élt. Buldan egyébként építészetéről és kézzel készített textiliáiról híres.

„Olyan tárgyakat találtunk, amelyek azt bizonyítják, hogy az itt élők különböző gyümölcsöket termesztettek (pl.: szőlőt, fügét és gránátalmát).”

A régészek 2013-ban az ősi település lakóövezetében kezdtek el dolgozni, ekkor találták meg a mozaikdíszítésű padlózatot.

„Idén felgyorsítottuk a feltárást. Ekkor találtuk meg azt az 5 méter széles és 45 méter hosszú utat is, amelyen a lakosok közlekedhettek” – árulta el a professzor.

A gazdag kereskedő háza

A csapat egy 2000 éves nyaralót/villát is talált.

„Az épület mozaikdíszítése a késő hellenisztikus korból származik, közel 2000 éves. A tulajdonosa valószínűleg egy gazdag kereskedő volt, mivel a padló mozaikkal volt kirakva, a falakat pedig színes, mintás freskók díszítették” – mondta, majd hozzátette, hogy az épület csatornarendszerrel is rendelkezett, amely mai napig nagyon jól működik.

„A házban van egy nagy fürdőszoba és egy nappali, éppúgy mint egy nagy szülői és több kisebb hálószoba a gyerekek és a személyzet részére. Találtunk egy olyan helyiséget is, amely különböző értékes folyadékok, úgymint parfüm és olívaolaj tárolására szolgált. Az itt élő család valószínűleg ezek eladásával foglalkozott.”

„Reméljük, hogy ehhez hasonló épületeket fogunk még a környéken találni a következő 3 vagy 4 évben” – tette még hozzá.

Forrás: Hürriyet Daily News

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo