1200 nm-es mozaikot állítanak helyre Hatayban

A Törökország keleti részére látogatók hamarosan egy hatalmas mozaikot csodálhatnak meg, mely 1300 éves és 9 év régészeti munka eredményeként újra teljes pompájában látható. Ezt a mozaikot tartják a világ legnagyobb, egy darabból álló mozaikjának.

Forrás: a-maverick.com

A Hatay Régészeti Múzeum igazgatójának tájékoztatása szerint a mozaikot az eredeti helyén fogják kiállítani, ahol hamarosan minden érdeklődő megnézheti majd.

Ez egy 6. századi kőmozaik, melynek teljes területe 1200 m2, geometriai alakzatok és különböző figurák láthatók rajta. A mozaik a maga idejében közösségi tér borítására szolgált. A kő ívelt, szőnyegszerű alakzata miatt különleges. Valószínűleg az i. sz. 526-ban és 528-ban bekövetkezett földrengések következtében hajlott meg, szerencsére azonban nem törött el, így most kiállíthatják és a nagyközönség is megnézheti.

A mozaik Antakyában (ókori nevén: Antiokheia), egy hotel építése során került felszínre, majd a régészek nagy gondossággal láttak neki a kiásásához. 9 év alatt sikerült minden részét feltárni.

Az antakyai mozaikok nem csak Törökországban, de az egész világon is a legszebb leletek közé tartoznak.

Törökországban egyébként számos ókori mozaik található, mert régen a paloták és házak falait és padlóit is mozaikokkal díszítették. Hatay tartomány mellett helyezkedik el Gaziantep, ahol a híres Zeugma Mozaik Múzeum található, mely a világ egyik legnagyobb ilyen múzeuma. A 30000 m2-es múzeum az ott kiállított és a közelmúltban az USA-ból visszaszerzett darabjával kiegészült „Cigánylány” mozaikkal vált világhírűvé. Idén januárban pedig Hataytól északra, Osmaniyében fedeztek fel egy ősi mozaikot, ami a feltételezések szerint az 1. századból származik.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo