11 ezer éves a legősibb ismert ajakpiercing

Fotó: Boncuklu Tarla Excavation Archive, Baysal et al./ Antiquity 2024

A maiakkal megdöbbentő hasonlóságot mutató kőből és vulkáni üvegből készült testékszerek kerültek elő a mai Törökország Anatólia tartományának délkeleti részén 2012-ben felfedezett Boncuklu Tarla nevű neolitikus település ásatásai során – írja az IFL Science.

Az Antiquity folyóiratban hétfőn publikált tanulmány szerint a 11 ezer évesre datált kézműves tárgyak a felnőtté avatási szertartások alkalmával kerültek a sírokban talált emberek különböző testrészeibe. A mészkőből, folyami kavicsból és obszidiánból készített ékszerek hordásához méretes sebet kellett ejteni viselőik ajkain és fülcimpáin, állapították meg a kutatók.

Boncuklu Tarla egykori lakóinak komplex díszítőművészete arról árulkodik, hogy a neolitikus társadalom gyöngyök, karkötők, medálok és a most előkerült testékszerek alkalmazásával az emberi testen keresztül összetett szimbólumokkal képezte le a környező világot.

A ma is élő hagyomány a kutatók szerint a 10 ezer évvel ezelőtti nyugat-ázsiai földműves falvak feltárásával bizonyítottnak véltnél legalább ezer évvel korábban kialakult.

Forrás: qubit.hu