106 év után ünnepelhettek újra Isteni Liturgiát egy anatóliai örmény templomban

A Törökország keleti részén fekvő Malatya város Szentháromságról nevezett örmény apostoli templomában 106 év után celebráltak újra liturgiát. Az augusztus 29-i Isteni Liturgiát Sahak Maşalyan konstantinápolyi örmény pátriárka vezette.

A Surp Yerrortutyun, azaz Szentháromság-templomban bemutatott szertartásra szerte az országból érkeztek örmény keresztények. Sahak Maşalyan pátriárka az istentiszteleti hely újranyitását mérföldkőnek nevezte Malatya tartomány történetében.

Jóllehet kulturális központként nyitották újra az épületet, a régió örmény keresztényei is használhatják majd vallási célokra: keresztelőkre, esküvőkre, imatalálkozókra és Isteni Liturgiákra.

Mint Maşalyan pátriárka fogalmazott a megnyitón, a templom újjáépítéséből és a vallási célú használat lehetőségéből a béke, az egység és a testvériség üzenetét kell kiolvasni.

A nyitóceremónián megemlékeztek a 2007-ben meggyilkolt örmény újságíróról, Hrant Dinkről is, aki a templomtól két utcányira nőtt fel.

A templomot 1878-ban kezdték építeni, görög építész és örmény mesteremberek közreműködésével. 1893-ban elkészült, de még abban az évben megsérült a kupola egy földrengésben. 1907-re hozták helyre, azonban 1915 után kaszárnya és börtön működött benne.

Utoljára 1915-ben ünnepeltek Isteni Liturgiát az akkor még a Konstantinápolyi Örmény Patriarkátus joghatósága alatt álló templomban, nem sokkal azelőtt, hogy Anatólia deportálások és népirtás helyszínévé vált volna.

Az évtizedek óta elhagyatottan álló épületben 1969-ben tűz is pusztított. Csak 2010-ben döntöttek a rekonstrukció mellett, azonban anyagi források híján elakadt ez a projekt.

Részletek>>>