1000 méter mélyen küzdenek magyar barlangászok egy ember életéért Törökországban

Kép forrása: www.pxfuel.com

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat honlapján számolnak be arról a grandiózus mentőakcióról, ami jelenleg is zajlik Törökországban, a Taurus-hegységben található Morca-barlangban. Augusztus végén kezdődött egy nemzetközi, magyar barlangászok részvételével indult barlangkutató expedíció Dél-Törökországban, amelynek során az egyik barlangász súlyos állapotba került. Az expedíció egyik húzóembere, egy 40 éves amerikai barlangkutató hirtelen rosszul lett, gastrointestinális vérzése alakult ki, ami azt eredményezte, hogy nem tudja elhagyni a barlangot saját erőből.

A barlangászok ekkor egy olyan orvoscsoportot kezdtek keresni, amely képes azonnal elindulni és a sérülthöz -1000 méterre lejutva segíteni. Elsőként vasárnap a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tudott ilyen csapatot elindítani.

Az első csoport rettenetes erőfeszítések árán lejutott a sérülthöz – írják –, felállítottak egy intenzív terápiás ellátást nyújtó sátrat az extrém mélységben levő barlangi bivakhelyen. Vértranszfúziót is kapott a súlyos, életveszélyes állapotban levő sérült, aki ennek ellenére egyre rosszabbul van.

Jelenleg a mentőakcióban a török vezetés alatt álló nemzetközi kutatócsapat tagjai, 2 bolgár és a 9 magyar barlangi mentő vesz részt. Azt írják, a világ barlangi mentéseinek történetében rekordnak számíthat majd egy ilyen mélységben végrehajtott mentőakció.

Forrás: 444.hu