1000 éves parfümüzlet maradványait tárták fel Şanlıurfában

A Törökország délkeleti részén, Şanlıurfa tartományban dolgozó régészek egy 1000 éves, ókori parfümüzletre és számos, Mezopotámiából származó parfümös palackra bukkantak.

A felfedezés a híres Harran régészeti lelőhelyen történt, ahol egykoron a felső-mezopotámiai régió legfontosabb ókori városa állt. Az ezeréves romok mellett több, mint 300 gömb alakú és kúpos formájú palack is előkerült a feltárás során.

Az ásatás vezetője, Mehmet Önal professzor az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek arról számolt be, hogy munkatársaival mindent megtesznek azért, hogy munkájuk során minden lelet úgy kerüljön a felszínre, hogy közben nehogy kárt tegyenek bennük. Arról is beszélt, hogy az agyagból készült, kb. 10 cm magas palackokat és a parfümüzletet a nagy mecset épületegyüttese közelében találták meg. Ezeken kívül még agyagtálakat és bor tárolására alkalmas edényeket is kiástak.

„Ezek a most feltárt tárgyak azt bizonyítják, hogy az iszlám vallásban fontos szerepe volt az illatoknak ebben az időszakban. Harranban a kölnihez hasonló parfümök is előkerültek, melyeket bemutatunk a vendégeinknek.” – mondta.

A parfümök a fürdő, a mecset és a piac közeléből kerültek elő. Ez azt is jelentheti, hogy a parfümöt tisztálkodást követően használták, melynek tárolóját virág és egyéb motívumokkal díszítettek.

A feltételezések szerint – közel ezer évvel ezelőtt, a Zengid-dinasztia idején – ezen a helyen készíthették a parfümöket. Már az ókori egyiptomiak is ismerték a parfümöt, melyet alabástrom üvegekben tároltak. Az ókori görögök és a rómaiak pedig festett üvegeket használtak az illatok megőrzésére.

A közel 5000 éves történelemmel rendelkező Harran városa nemcsak a turisták, de a régészek körében is nagyon népszerű. A város az asszírok és az omajjádok fővárosa is volt, valamint több civilizációnak is otthont adott, köztük a hettitáknak és a perzsáknak.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo