100 éves kísértetek az isztambuli filmfesztiválon

heritage_du_silenceAz idei isztambuli filmfesztivált beárnyékolta, hogy a hatóságok nem engedték meg egy kurdokról szóló film bemutatását. Végül elmaradt a díjátadás és a záróünnepség is. A kurd kérdés mellett van egy másik forró téma is Törökországban: száz évvel ezelőtt kezdődtek az örmények ellen elkövetett tömegmészárlások. A fesztiválon két alkotás foglalkozott a török történelem e sötét fejezetével. Haci Orman újságíró rövidfilmje 1915-ben játszódik, a francia Anna Benjamin és Guillaume Clere dokumentumfilmje pedig a mai Törökországról szól.

A múlt szelleme máig kísért Törökországban. Azok az örmények, akik megmenekültek, elveszítették identitásukat, áttértek az iszlám hitre és asszimilálódtak. Sokan csak most döbbentek rá, hogy örmény származásúak. A L’héritage du silence (A csend öröksége) című film négy, identitásával küzdő ember története. Anna Benjamin filmrendező-újságíró török nagyszülei 1915-ben telepedtek le Párizsban.

– Fontos volt számunkra, hogy legyen egy történet az örmény népirtásról, de olyan, ami a jelenben gyökerezik. Mit jelent ma Törökországban élni, mit jelent ma töröknek lenni, mit jelent kurdnak lenni, mi maradt meg az örmény örökségből Törökországban? Száz éven át hallgattak az emberek. Ez a dokumentumfilm azt kutatja, hogyan lehetett száz éven keresztül megőrizni egy ilyen titkot – mondta Anna Benjamin.

Csupán 100-200 ezer örménynek sikerült megmenekülnie úgy, hogy a saját földjén maradhatott. Egyeseket elraboltak, másokat török vagy kurd családok rejtegettek az anatóliai hegyvidéken. Asszimilálódtak és elfelejtették őket.

A cikk folytatása>>>

http://hu.euronews.com/