Visszavonult Mesut Özil világbajnok német focista

Kép forrása: twitter

A német középpályás karrierében volt rossz átigazolás, politikai botrányok, de nem csak ezek miatt érdemes rá emlékezni.

17 év profi futball után elköszönt a labdarúgás világától Mesut Özil korábbi német válogatott focista. Özil a Twitter oldalán jelentette be, hogy 34 évesen távozik a profi sportok világából. Azt írta:

Szeretném megköszönni a Schalkének, a Werdernek, a Real Madridnak, az Arsenalnak, a Fenerbahcénak és a Basaksehirnek, és az összes barátomnak a futballban. Csodálatos kaland volt.

Özil 2014-ben ért pályája csúcsára, amikor a német válogatottal megnyerte a világbajnokságot Argentína ellen. A középpályás pályafutása során rengeteg kritikát kapott azért, mert 2013 nyarán annak ellenére hagyta ott a Real Madridot, hogy kulcsjátékosnak számított a csapatnál. Özil akkor az angol élvonalban játszó Arsenalhoz igazolt, ahol három FA-kupát nyert – míg a Real ebben az időszakban a csapatba lassan beépülő Luka Modric vezette középpályával háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Özil arsenalos pályafutását más szempontok miatt is érték komoly kritikák: a középpályás szorgalmával rendszeresen adódtak gondok, Unai Emerynél, aki 2018-2019-ben vette át a csapat irányítását Arséne Wengertől, már nem csak a kezdőcsapatból, hanem a kispadról is kiszorult. Kiszorulása azonban nem csupán sportszakmai szempontoknak volt köszönhető: Instagramján többször is kiállt a Kínában élő, és ott elnyomott muszlim kisebbség, az ujgurok mellett. Emiatt viszont a kínai tévétársaságok megtagadták, hogy olyan Arsenal-meccset közvetítsenek, amin ő is pályára lép. A csapat ekkor száműzte még keretéből is a játékost, mivel nagyon komoly anyagi káruk származott kínaiak döntéséből.

Özil akkor vált igazán közellenséggé, amikor Recep Tayyip Erdogant kérte fel esküvői tanújának. Erdogan mellett a 2018-as török választási kampányban már egyszer kiállt a focista – ebből pedig akkora botrány lett, hogy Özil nem térhetett vissza a német válogatottba sem. Esküvője után viszont nem volt számára visszaút: az Arsenalból Törökországba igazolt, karriere utolsó éveit a török bajnokságban töltötte.

Forrás: hvg.hu