A muhallebi hasonlít a pudinghoz, de nem teljesen olyan. Tejjel készül, különféle sűrítő anyagokkal, ezek mindegyike itthon nem is kapható (vagy csak én nem találtam még), pl. a „damla sakızı”. Ezért kerestem olyan receptet, amelyben ez nem szerepel.
Hozzávalók:
1,5 pohár tej (a pohár 2dl-es)
1,5 pohár meggylé
0,5 pohár porcukor
1db tojás
1ek étkezési búzakeményítő
1ek rizsliszt
Őrölt fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor
1 kis üveg meggybefőtt
1 pohár cukor
Elkészítés:
A tejbe beleszórjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, föltesszük melegedni a tűzhelyre. Addig kavargatjuk, míg a cukor fel nem olvad benne. A keményítőt és a rizslisztet kikeverjük a tojással, majd szép lassan a tejhez adjuk, folytonos kavarás mellett. Fűszerezzük.
Beleöntjük a meggylevet (a meggybefőtt leve is beleszámolódik a másfél pohárba), addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Poharakba töltjük. Hideg helyen hagyjuk dermedni, az alatt a leszűrt meggybefőttet a cukorral összefőzzük, pár csepp citromlével ízesítjük (voltaképpen egy reçelt főzünk). Ha kihűlt, ezzel díszítjük a desszert tetejét, kiválóan egészíti ki az ízét.
Bármilyen egyéb gyümölccsel és gyümölcslével elkészíthető.
2014-10-04
Szegedi Ági / Türkinfo