Vár nélküli városban várfesztivál? A Török tükör c. regény íróját az egykori pécsi várról is kérdeztük

2012. október 10. Horváth Viktor európa könyvdíjat nyert. Interjú, portré. Fotó: Reviczky Zsolt

Horváth Viktor Pécsett élő író írta a Török tükör c. regényt, amely 2012-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. Sokat kutatta a törökkori Pécset, arról kérdeztük, hogy milyen jelentősége lehetett a pécsi várnak.

A pécsi vár hogyan értékelhető? Olvasmányaimból annyi rémlik, hogy komolyabb támadás esetén feladták a védők.

Igen, általában föladták. Komoly sereg ellen nem lehetett megvédeni, mert a hegyoldalról át lehetett lőni a fal fölött, illetve el lehetett zárni a mecseki forrásokat. Víz nélkül nincs kitartó védelem.

Azért tegyünk különbséget a várfal és a városfal között. A belső vár fala magasabb és erősebb volt, a városfal alacsonyabb, gyengébb és rendkívül nagy kerületű, ezért annyi katona kellett volna a megvédéséhez, amennyi itt soha nem volt. A városfal csak rablóbandáktól és a portyázóktól védett.

A várvédők ellátása kulcsfontosságú volt. Nem egy sikeres ostrom a történelemben úgy dőlt el, hogy az utánpótlást könnyebben megoldó támadók kiéheztették a védőket, akik az éhség vagy a szomjúság miatt adták fel a harcot. Pécsett a várvédők vízutánpótlását források biztosították. Ezek legalább részben ma is megvannak?

Igen, de bekényszerítették őket a föld alá, a csatornákba. Illetve mi tettük ezt, sajnos. A Püspöki palota közelében, az Esze Tamás utcánál lehet hallani az egyiknek a hangját. Illetve a Vince utcában nemrég még szabadon folyt a Tettye-patak vize.

Folytatás

Forrás: szabadpecs.hu