Minek köszönhető a Zeugma Mozaikmúzeum látogatottságának növekedése?

A világ legnagyobb mozaikmúzeuma, a Zeugma Mozaikmúzeum Gaziantep délkeleti részén található. Tavaly közel 170 ezer ember látogatta meg, az előző évhez képest 55 százalékkal többen.

A múzeum egyaránt vonzó célpont mind a külföldiek mind a törökök körében. 2016-ban 108 479 ember látogatta meg a múzeumot, s tavaly a látogatók száma 55 százalékkal nőtt, elérve a 168 740 főt.

A látogatottság növekedése egyértelműen a Gaziantep szimbólumává vált A cigánylány nevezetű mozaiknak köszönhető, amely az ősi Zeugma városban való felfedezése óta a látogatók kedvence.

Mehmet Bülent Öztürk tartományi kulturális és idegenforgalmi igazgató a török hírügynökségnek elmondta, hogy a Zeugma Mozaikmúzeum rendkívül fontos a város számára, mivel ritka tárgyakat mutat be.  Öztürk szerint a múzeum a város egyik leglátogatottabb színfoltja. “Nagyon örülünk, hogy a múzeumi látogatói szám 55 százalékkal nőtt. Ez nagy fejlődés Gaziantep turizmusának életében” – mondta. Öztürk hozzátette, hogy 2018-ban még több látogatóra számítanak, mint tavaly.

2017-ben a múzeum legnagyobb érdeklődésre számot tartó műtárgya a cigánylánymozaik volt, melynek különlegessége, hogy bárhonnan is nézünk a lány szemeibe, azokkal mindenhová követ minket. “Ez a lányalak mind Gaziantep, mind Zeugma szimbóluma. A világ minden tájáról csak azért érkeznek ide, hogy láthassák ezt a mozaikot. Az emberek nagyon kíváncsiak rá, ezért számunkra is fontos, hogy minél többen megismerhessék” – tette hozzá Öztürk.

A Zeugma Mozaikmúzeum 30.000 m2-en terül el, és három különböző épületet foglal magába, amelyek öt szemináriumi és konferenciateremmel, közigazgatási egységekkel, könyvtárral és kiállítóterekkel rendelkeznek. A beszámolók szerint a látogatók első kérdése mindig A cigánylány mozaikkal kapcsolatos, mely a múzeum második emeletén található. A múzeum földszintjén a háború istenének szobra, Mars látható az első századból. A bejárati szinten pedig az Eufrátesz folyó partján fellelt villákban feltárt mozaikok vannak. A múzeumban ezenkívül falfestmények is láthatók.

Az ősi római városban, Zeugmában szökőkutak, oszlopok és falak is előkerültek az ásatások során.

Forrás: Hürriyet Daily News

Fordította: Lukcs Eszter – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here