Újra kamatot csökkentett a török jegybank

A várakozásoknak megfelelően ismét kamatcsökkentést hajtott végre Törökország központi bankja, tavaly nyár óta kilencedik alkalommal, hogy támogassa a gazdaságot és ellensúlyozza a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait.

A jegybank monetárispolitikai bizottsága csütörtökön tartott ülésén 50 bázisponttal, 8,75 százalékról 8,25 százalékra vitte le az irányadó, egyhetes repokamatot. A Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok is 50 bázispontos csökkentést vártak.

A testület immár a kilencedik egymást követő ülésén csökkentette az irányadó kamatot, hogy élénkítse a gazdaságot. Közleményében a jegybank rámutatott, hogy a gazdaság kezd magához térni, de a járvány visszavetette a külkereskedelmet, az idegenforgalmi ágazatot és a hazai keresletet. Törökországot továbbra is fenyegeti a magas infláció, és közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy ez megnehezítheti a kamatok további csökkentését.

A jegybank megítélése szerint a fogyasztói árak rövid távon erősebben növekedhetnek amiatt, hogy az élelmiszerek szezonális okok, illetve a járvány következtében nagyobb mértékben drágulhatnak, de az év második felében a kereslet csökkenése dezinflációs hatásokkal jár majd.

Áprilisban 10,94 százalékkal, márciusban pedig 11,86 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, lassult az ütem a februári 12,37 százalékhoz képest. A központi bank tavaly júliusban indította el az agresszív monetáris lazítást a gazdaság teljesítményének mérsékelt javulására hivatkozva. Akkor 24,0 százalékon állt az irányadó kamat, és azóta minden ülésen kamatot csökkentett a monetáris politikai bizottság.

Törökország gazdasága három egymást követő negyedév után a tavalyi harmadik negyedévben újra növekedésre váltott, éves összevetésben 0,9 százalékkal bővült, a negyedikben pedig már 6,0 százalékkal. A hazai össztermék tavaly 0,9 százalékkal nőtt a 2018-ban mért 2,8 százalékos és a 2017-es 7,4 százalékos növekedés után.

Forrás: www.tozsdeforum.hu

Kép: wikipédia