Új életre kelnek a régi szőnyegek Közép-Anatóliában

Forrás: pixabay.com

Az Aksaray körzetben található Sultanhanı városa, ahol a török szőnyegjavító műhelyekben újjávarázsolják a használhatatlan, tönkrement szőnyegeket egy különleges patchwork technika segítségével. Csak ezt követően exportálják azokat a világ több országába, köztük az Egyesület Államokba is.

Sultanhanıban, mely a hagyományos szőnyegszövő technikájáról ismert, közel 50 szőnyegjavító műhely működik, és több mint 5 000 embert alkalmaznak.

A műhelyek összegyűjtik a régi, foltos, formájukat vesztett szőnyegeket Törökország egész területéről, és újjávarázsolják azokat: kimossák, majd darabokra vágják, végül újrafestik. Ezt követően a szőnyegszövő mesterek a kivágott darabokat összevarrják.

A Sultanhanıban működő műhelyek voltak az elsők, amelyek ezt a különleges patchwork technikát alkalmazták, és az utóbbi 4 évben megnőtt az érdeklődés ezen termékek iránt.

Ramazan Solak, aki már 73 éve foglalkozik szőnyegszövéssel, arról beszélt, hogy a szőnyegeladás jelentősen megnőtt, mióta ezt a technikát használják. Az Egyesült Államokból, Németországból, Franciaországból, Olaszországból és Izraelből is voltak már vásárolóik.

Havonta átlagosan 1000 m2 nagyságú szőnyeget újítanak fel, ez kb. 450–500 szőnyeget jelent.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo