Törökország világörökségei – Safranbolu

Az UNESCO világörökségi listájára kerülés éve: 1994.

Listán elfoglalt helye: 485.

Elhelyezkedése: Fekete-tengeri régió, Karabük

Kategória: kulturális örökség

forrás: roadrunnertravel.net

Safranbolu Törökország fekete-tengeri régiójában, Karabük tartományában található. Nevének eredete a sáfrány és a görög polisz (város) szóra vezethető vissza, mivel sokáig sáfránytermesztő vidék és kereskedelmi központ volt.

A térség hagyományos épületei a 18. és a 20. század között épültek, általában háromszintesek, 6-8 szobásak.

Safranbolu hagyományos oszmán város, melyet 1994-ben UNESCO Világörökség részének választották. A 13. és 20. század közötti időszakban a keleti és nyugati kereskedelmi útvonalak csomópontja volt. A város építészetére az oszmán stílus jellemző, a régészeti kutatások pedig arról tanúskodnak, hogy a területen már a történelem előtti időkben is laktak emberek. Erre utal az is, hogy Safranbolu helyet ad sziklába vájt ősi sírhelyeknek és egy ókori római templomnak.

A 3000 éves város népszerű úticél lehet azoknak, akiket érdekel a régi oszmán építészet. Safranbolu olyan, mint egy megelevenedett múzeum. A város utcáit járva olyan érzése van az embernek, mintha csak egy skanzenben sétálna. Mecsetek, karavánszerájok és több száz oszmán korból megmaradt ház díszíti a várost, melyekben kézművesek űzik ma is a hagyományos török mesterségeket hagyományos módon.

A város fontosabb látnivalói

Hıdırlık-hegy az a hely, ahonnan az egész város belátható, és itt volt az oszmán hadsereg főhadiszállása is, amikor elfoglalták Safranbolut.

forrás: turkishtravelblog.com

A Kaymakamlar Múzeumot 1981. december 16-án nyitották meg, ekkor még oktatási központ volt. Az épület fadíszítésű mennyezetét mindenképpen látni kell. A múzeum a Hıdırlık-hegy lábánál található, berendezése, szerkezete, elrendezése olyan, mint a tradicionális török házaké.

Az İzzet Mehmet pasa nagyvezérről elnevezett mecset 1976-ban épület. Elegáns minaretje, cinkkel borított kupolája és belső berendezése miatt úgy néz ki, mintha az isztambuli Nuruosmaniye dzsámi kicsinyített mása lenne. Az udvara a városon átfolyó folyó fölé épült.

forrás: gezerdoner.com

A kovácsok bazárja az Akçasu folyó két partján terül el, mely az İzzet Mehmet pasa mecset alatt fut végig. Ez az egyetlen olyan céhbazár, ahol a kovácsok a fémet hidegen és melegen is alakítják. A kovácsokon kívül még rézművesek és bádogosok is kínálják itt portékájukat.

forrás: supergezginler.com

A Köprülü Mehmet pasa mecsetet a pasa parancsára építették és 1661-ben nyitották meg. Ez Safranbolu legnegyobb mecsete. Kupolája sisakra hasonlít. Szerkezete és díszítése igazán különleges. A mecset udvarán szökőkút és napóra is látható.

A kézművesek bazárja egy olyan bazár, ahol többek között kézzel készült cipőket (törökül a kézzel készült cipők régi neve a yemeni) is árulnak. 48 fából épült üzletből áll, melyek a Köprülü Mehmet pasa mecset mellett állnak. A bazár felújítása után az üzleteket ajándékboltként használják.

forrás: http://safranbolutrip.blogspot.com

A Városi Múzeum kezdetben hadiközpont, majd a törvényhozás épülete volt. Az épület földszintjén ma konferencia és kiállítóterem működik. Az emelten a Néprajzi Múzeum által szervezett fotókiállítás látható Safranbolu fényképeken címmel. Az alagsorban pedig egy kisméretű kézműves bazárt hoztak létre.

forrás: flickr.com

Az Óratornyot III. Szelim szultán nagyvezíre, İzzet Mehmet pasa építette 1797-ben. Az óratorony négyzet alakú, az óraműje rugó nélkül működik. A felújítást követően megnyitották a látogatók előtt is.

forrás: tourmakerturkey.com

A vízvezeték İncekayában található, 116 méter hosszú, 6 boltíves. A folyóból a víz a városba 110-120 centiméteres csöveken keresztül jut el.

forrás: safranbolu.biz

A kilátóteraszt a Tokatlı kanyon fölött alakították ki, 11 méter széles és 80 méter magas, 75 tonnát bír el. Kristályterasz néven is ismert.

forrás: tripadvisor.com

A Bulak barlang Safranbolu és Karabük határán található, a városközponttól 8,5 kilométerre. A barlangnak két bejárata van, az egyiket ott alakították ki, ahol a víz keresztülfolyik rajta. A másik bejárat a hegy bal oldalán van, a barlang mögött. Teljes hossza 2725 méter, de csak 350 méter látogatható.

A város ismert a helyi, jó minőségű lokumról (török édesség) is, melyet az itt termesztett sáfránnyal ízesítenek.

Forrás: hu.wikipedia.org, mienkavilag.hu

Kollár Kata – Türkinfo

1 COMMENT

Comments are closed.