Törökország felé kerülnék meg az EU-s vámokat a kínai gyártók

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Törökország előrehaladott tárgyalásokat folytat a BYD és a Chery Automobile kínai elektromosautó-gyártókkal az országban történő gyárberuházásokról – jelentette be Fatih Kacir ipari miniszter.

A tárgyalásokra éppen akkor kerül sor, amikor az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a Kínában gyártott teljesen elektromos autók nem kaptak-e torzító támogatásokat, és nem indokolnak-e extra vámokat.

„Szeretnénk a lehető leghamarabb lezárni a tárgyalásokat. Mindkettővel hosszú utat tettünk meg” – idézte Kacirt a Bloomberg, hozzátéve, hogy az MG Motor-t birtokló SAIC Motorral és a Great Wall Motorral is folynak külön tárgyalások. A BYD, a Chery és a Great Wall Motors nem reagált a Reuters megkeresésére, ahogyan a SAIC sem.

„A globális márkák jelentős érdeklődést mutatnak az elektromos autók törökországi gyártása iránt. Törökország tagsága az Európai Unió vámuniójában még mindig nagy előnyt jelent számos globális márka számára” – mondta korábban Kacir. Törökország 2023-ban 40 százalékos kiegészítő vámot vetett ki a Kínából származó elektromos járművek behozatalára – írja a Reuters.

Forrás: autopro.hu