Török ízek, zenék, táncok

Kép forrása: facebook

A Török-Magyar Kulturális Évadhoz kapcsolódó közösségi programok a Nemzeti Táncszínház szervezésében, a Gül Baba Türbéje Alapítvány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A programok helyszíne: Nemzeti Táncszínház – Előcsarnok

2024. január 23. kedd, 18.00-19.00 NTSZ – Előcsarnok

Miért főzök „törökül”? kóstolóval egybekötött kiselőadás

A török konyha a magyaroknak jobbára a török gyorséttermek kínálatát jelenti, pedig ez a gasztronómiai birodalom, csakúgy, mint Törökország, hatalmas és változatos. Ebbe a világba ad betekintést a török kultúra és konyha egy magyar rajongója, Nagyillés János valamint barátja, Figen Uç előadása: egy török asztal napkeltétől napnyugtáig avagy ötletek, miért, hogyan és miből főzzünk „törökül”?
Előadók: Figen Uç – turkológus, műfordító, nyelvtanár, Nagyillés János – klasszika-filológus, műfordító

2024. január 23. kedd, 19.00-20.30 NTSZ – Előcsarnok

Arasinda Koncert és Táncház a Duna Művészegyüttes közreműködésével

Az 1996-ban alakult Arasinda Török Együttes műsorában ízelítőt nyújt a török népzene tájegységeinek eltérő zenei világából, a műsorban a Törökországban legismertebb és sokak által énekelt népdalok hangoznak el az Arasindára jellemző sajátos hangszerelésben. A zenekar tagjai a zenei világ ismert előadói, akik eltérő zenei világuk elemeivel járulnak hozzá a feldolgozások összetéveszthetetlen hangzásvilágához. Az est énekes szólistája Puskás Eszter, az együttes vezetője, Nyitrai Péter elektromos saz baglamán, oudon, neyen játszik, Juhász Endre „Zerge” oboán, szaxofonon és dudukon, míg Szegedi Csaba derbukán teremti meg a török hangzású ritmuskíséretet Bata István basszusgitárja mellett.

2024. január 24. szerda, 18.00-18.30 NTSZ – Előcsarnok

„A rózsa és a fülemüle szerelme: A török kultúra misztikus mélységeibe utazás” irodalmi kiselőadás

Az előadás négy részből áll majd, párhuzamosan az előadás motívumaival: Szufi irodalom, oszmán udvari irodalom (úgynevezett diván irodalom), Evlija Cselebi és utazásai (magyarországi utazásai), valamint Isztambul színes arculata.

Előadó: Baris Yilmaz a Szegedi Tudományegyetemen Altajisztikai Tanszékének adjunktusa, műfordító

A programokon regisztrációval lehet részt venni.

Forrás: facebook