Több mint húsz éve vár Törökország az EU-tagságra

Kép forrása: www.pxfuel.com

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban került a címlapokra Törökország: nemcsak Svédország NATO-csatlakozása és az ukrajnai háború következtében felértékelődött szerepe miatt, de a balkáni országok Brüsszellel folytatott tárgyalásai után ismét visszatért Ankara uniós tagságának kérdése.

Sokakat foglalkoztat mostanában az a kérdés, hogy vajon Törökország belép-e végül az Európai Unióba. Törökország európai integrációjának története egészen 1959-re nyúlik vissza, az ország ekkor nyújtotta be csatlakozási kérelmét az Európai Gazdasági Közösséghez, 1963. szeptember 12-én pedig aláírta az ankarai egyezményt, mely lehetővé tette a gazdasági együttműködést. Ezt követően, 1987. április 14-én Törökország benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Közösséghez, ám az Európai Bizottság az ország gazdasági és politikai helyzete, a török–görög kapcsolatok, valamint a ciprusi válság miatt nem tartotta megfelelőnek az időpontot a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. 1995-ben azonban Törökország vámunióra lépett az Európai Unióval, 1999 decemberében tagjelölti státust kapott.

A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg, ám a demokratikus rendszer működése, az alapvető jogok tiszteletben tartása és az igazságszolgáltatás függetlensége terén elvárt reformok folyamatos visszalépése miatt 2018 júniusában megrekedtek, és azóta sem igazán történt előrelépés.

Az Európai Bizottság kiemelte, Törökországba soha nem látott mértékben érkeznek a menekültek, elsősorban Szíriából. Az országban tartózkodó négymillió menekült közül 3,3 millióan szír állampolgárok, de jelentősen megnőtt az Irakból, Afganisztánból, Iránból és Szomáliából érkezők száma is.

A statisztikai adatok szerint Törökországban koncentrálódik a világ legnagyobb menekültpopulációja, melynek finanszírozása temérdek pénzbe kerül.

A menekültválság enyhítése érdekében az Európai Unió és Törökország 2016. március 18-án közös nyilatkozatban megerősítette közös elkötelezettségét a Törökország irányából az EU-ba tartó illegális migráció, valamint az embercsempészek tevékenységének megszüntetése iránt.

Folytatás és videó

Forrás: magyarnemzet.hu