Több ezer éves műalkotásokat találtak

Forrás: Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı

A Törökországban feltárt szobrok és építészeti elemek a mezolitikumból származnak.

A Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium szerint a Göbekli Tepénél és a Karahan Tepénél dolgozó régészek új szobrokra és építészeti elemekre bukkant – számol be a Heritage Daily. A felfedezések tovább árnyalják az ősi lelőhelyekről kialakított képet.

Göbekli Tepe egy mezolitikus rituális komplexum Törökország délkeleti részén, a helyszín története az időszámítás előtti 10. századig nyúlik vissza. A nagyjából 40 kilométerre fekvő Karahan Tepe hasonló korú.

A közelmúltban végzett ásatásokon új építészeti elemeket és monumentális szobrokat tártak fel, amelyek közül a legjelentősebb a Göbekli Tepnél található, vörös, fehér és fekete pigmenttel díszített vaddisznószobor. A kutatók szerint az alkotás az egyik legrégebbi ismert festett szobor a mezolitikumból, amely egy kőpadon állt. A platformot egy H alakú szimbólum, egy félhold, két kígyó és emberi arcok ábrázolásai díszítik.

A Karahan Tepénél egy 2,3 méter magas szobrot találtak, amelyet az őskori művészet egyik leglenyűgözőbb példájaként jellemeztek.

Forrás: ng.24.hu