„Szeresd a teremtett lelket, a teremtő miatt!” – Egy kórus, mely három világvallást egyesít

Az Antakya Medeniyetler Korosu az érzelmek kifejezésének egyik legerőteljesebb művészeti eszközét – a zenét és a dalt – használja arra, hogy három világvallás kultúráját is bemutassa.

Forrás: wikipedia.org

Nevük nagyon kifejező, sokat mesél róluk.

„Antakya”, a város, ahol a kórus alakult, Hatay tartomány legnagyobb lakosságszámú települése. Többször olvashatnak róla a Türkinfo cikkeiben is, hiszen évezredekre nyúló történelme van. A várost (Antiochia) Nagy Sándor idejében alapították, ám a terület már i. e. 5000-4000 között is lakott volt. A Római Birodalom idejében az akkor ismert világ 4. legnagyobb városa volt.

„Medeniyetler”, azaz civilizációk. Így emlegetik a várost turistamagazinokban is: a civilizációk városa. Ma is 3 vallás hívei, hagyományai, kultúrája található meg együtt békében és elfogadással.

„Korosu”, azaz énekkar, melyből tudjuk, hogy dalokat fogunk hallani.

A kórus 2007-ben alakult, 2009-től egyesület formájában működnek. Karmesterük, Yılmaz Özfırat, 120 kórustagot fog össze, hogy elénekeljék dalaikat, így bemutatva a világ kulturális színességét. Filozófiájuk és jelmondatuk:  „Szeresd a teremtett lelket, a teremtő miatt!”.

Forrás: Medeniyetler Korosu  Facebook oldal

A tagok 3 világvallás, és ezen belül különböző irányzatoknak a képviselői: alevita (az iszlám vallás síita ágának egyik alága), szunnita (az iszlám legnagyobb ága), örmény, ortodox, katolikus és zsidó. A kórusban éneklők ráadásul különböző foglalkozási körből kerülnek ki: van köztük imám, pap, doktor, ügyvéd, tanár és tanuló, gyártulajdonos, mérnök, ékszerész.

Munkájukat hamar siker koronázta, évente 80 hazai és nemzetközi koncertet adtak. 2012-ben elmondhatták magukról, hogy Nobel-békedíj jelölést kaptak.

A kórust komoly elismerésben részesítette a török Kulturális és Turisztikai Minisztérium is, amikor 2019-ben nekik ítélte az ún. Özel Ödülü-t, a „különleges díjat”, melyet évente oszt ki a tárca.

Az Antakya Medeniyetler Korosu tavaly az Európa-nap ünnepi programjain belül, május 9-én adott koncertet, így egész Európa láthatta őket egy élő közvetítés keretében. Igazi kulturális utazásban vehetnek részt, ha megnézik, meghallgatják a videót. A felvételek a szépséges Hatay Valiliği (kormányzósági) épülete előtt készültek.

Az információk forrása: Hatay Valiliği és wikipedia.org

A város és az ott élő emberek örökre érezni fogják a Kahramanmaraş epicentrumú, de 10 tartományt is érintő, 2023. február 6-án bekővetkezett földrengés okozta fájdalmat.  Az áldozatok száma összesen: 50.783 elhunyt és 107.204 sérült. A kórus tagjai közül 7 ember maradt örökre a romok alatt. Rájuk emlékeznek országos turnéjukkal. Hisznek „a zene gyógyít” szavak jelentésében.

Erdem Éva – Türkinfo