Szerelmi történetek a török kultúrából – Hasan Boǧuldu

Ahogy számos kultúrában, úgy a török irodalomban is találkozhatunk olyan nagy szerelmi történetekkel, melyeknek valamilyen legenda az alapja. Ezek a rövid mesék jó alapot adnak évek óta egy jó kis esti beszélgetésnek.

Réges-régen az Ida-hegység környékén élt két szerelemes, akik sokat szenvedtek. Nevüket egy tó és egy fa őrzi. Emine és Hasan a falu piacán találkoztak először. Idővel egymásba szerettek. Mivel Emine anyja szerint Hasan nem volt a lányához való, így egy különleges feladat teljesítését kérte a fiútól, hogy ezzel bizonyítsa szerelmét Emine iránt. Egy 50 kg-os sóval teli zsákot kellett a hátán elvinni egyik faluból a másikba. Mivel Hasan nagyon szerette Eminét, elvállalta a próbát. Ketten indultak útnak, de néhány kilométer után a só elkezdte égetni Hasan hátát. Nem tudta elviselni a fájdalmat és belefulladt a tóba. Anélkül, hogy észrevette volna, hogy Hasan meghalt, Emine elsétált a faluba. Csak ott vette észre, hogy szerelme nincs vele, pánikba esett és elkezdte keresni őt. Megtalálta Hasan ingét, a tóban úszott. Nem tudta elfogadni a tényt, hogy Hasan meghalt, ezért a fiú ingével felkötötte magát a tó partján álló fára. Azóta a fát Emine néven, a tavat Hasan Boǧuldu néven emlegetik.

Forrás: The Guide Istanbul

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo

A történetet feldolgozta Sabahattin Ali. A „Hasanbelefúlt!” című novella olvasható a Török elbeszélők (Európa, 1974) antológiában, Tasnádi Edit fordításában.


1 COMMENT

  1. A történetet feldolgozta Sabahattin Ali:a „Hasanbelefúlt!” c. novella olvasható a Török elbeszélők (Európa, 1974) c. antológiában, Tasnádi Edit fordításában.

Comments are closed.