Szemmel irányítható számítógépes panel – fogyatékkal élőknek

A fenti képen látható 11. osztályos izmiri diák, Mehmet Hamza Erol egy alacsony költségű terméket fejlesztett ki olyan fogyatékkal élők számára, akik nem tudják használni a kezüket.

Ők – a találmány segítségével – szemükkel irányíthatják a számítógépet. Erol az Anadolu török hírügynökségnek elmondta, hogy két évig kutatott egy olyan projekt után, amivel részt vehet a TÜBITAK – Törökország Tudományos és Technológiai Kutatóintézete – által meghirdetett versenyen, majd végül úgy döntött, hogy speciális szemüvegekkel szeretne foglalkozni. Hasonlót már néhány országban kifejlesztettek annak érdekében, hogy azoknak nyújtson segítséget, akik nem képesek a kezüket vagy ujjaikat használni számítógépezés közben.

Elmondta, hogy a legolcsóbb hasonlóan működő szemüveg jelenleg 60 dollár (kb. 15 ezer forint), és hozzátette, hogy egy olyan szoftver kifejlesztésén dolgozik, ami ennél jóval olcsóbb lehetne.

A szemüveg jobb oldalán egy ellenőrző kamera került elhelyezésre, ami a szemről pillanatképeket készít, és az adatokat egy USB kábel segítségével a számítógépre továbbítja. Ezáltal szemmel irányítható lesz a gép. A gépben levő szoftver ez alapján határozza meg, hol legyen az egér mutatója. A módszer igazán hasznos a kezüket használni nem tudók számára.

Ez egy drága technológia. Erol találkozott már 10 000 dolláros (kb. 2,6 millió forintos) termékkel is. Azért választotta ezt a projektet, mert úgy gondolta, hogy a termék olcsóbban is előállítható. A legolcsóbb jelenleg 60 dollárba kerül, és fényképet is készít. „Az én termékem 44 TL, (kb. 3000 forint) és nagyon pontos” – mondta termékéről Erol.

Erol projektje, amely a 49. TÜBIAK által szervezett, gimnáziumok kutatási projektjei között, a Földközi-tengeri régióban a 3. helyet érte el, megvalósítható – főként olcsósága miatt.

Erol iskolaigazgatója, Orkun Karapostal is értékesnek tartja a tervet és támogatja megvalósulását. Megjegyezte, hogy az iskola tanulói, akik egy nemzetközi csapathoz szeretnének csatlakozni, meghívást kaptak egy ausztriai tudományos fesztiválra.

Fordította: Kiran Katalin – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah